سال گذشته به دنبال تفاهم میان وزیر دفاع و معاون رئیس جمهوری و البته بنیاد شهید، و در راستای اجرای ماده ۵۴ قانون خدماترسانی به ایثارگران، قراردادی میان بنیاد و وزارت دفاع منعقد شد که در پی آن ایثارگران و خانوادههای شهدای واجد شرایط میتوانند با دریافت کارتی به نام حکمت کارت از خریدهای اعتباری و تخفیفهای منظور شده در فروشگاههای اتکا استفاده کنند. کارت حکمت از آذر ماه گذشته برای خانوادههای معظم شهدا و جانبازانی که از بنیاد حقوق، مستمری، کمک معیشت و یا حق پرستاری دریافت میکردند صادر و توزیع شد. پس از گذشت یک سال از مرحله جدید صدور حکمت کارت اما نه تنها دریافتکنندگان با مشکلات و چالشهای فراوانی روبرو شدهاند بلکه باز هم سوءتفاهمهایی در میان مردم در شبکههای اجتماعی و در فضای مجازی انعکاس پیدا کرده که حاکی از سوءمدیریت موضوع دارد.
چند ماهی است انتقادهای فراوانی از سوی ایثارگران و جانبازان در ارتباط با حکمت کارت به گوش میرسد. چند هفته پیش و در پی شکایتهای دریافت شده، فاش نیوز در گزارشی کوتاه به برخی از این مشکلات پرداخت و به بخشی از چالشهای موجود اشاره کرد. در قسمتی از این گزارش چنین آمده: «جانباز ۷۰ درصد و نخاعی و ویلچری هم که باشی باید حتما خودت شخصا حاضر شوی و با کلی امضا و دنگ و فنگ بتوانی تحویلش بگیرد…تازه می خواهی از این کارت کذایی که درونش ما را و بیرونش دیگران را کشته، استفاده کنی که متصدی یا می گوید شارژ نشده، یا می گوید باز نمی شود و یا بعد از کلی زدن و درآوردن از دستگاه می گوید احتمالا سوخته است. خب حالا تکلیف چیست؟ جواب می شنوی که حتما” باید خود جانباز با کارت به بنیاد منطقه اش مراجعه کند تا ببینند مشکل چیست.»
اما شاید موضوع مهمتری که اینجا باید به آن اشاره کنیم همان داستان قدیمی تسهیلات و خدمات ارائه شده به ایثارگران و سوءتفاهمهایی است که بدلیل ضعف مدیریتی مسئولان کشور در عرصه اقتصادی و مدیریت غلط در زمینه آگاه سازی جامعه با آن روبرو هستیم. در شرایط اقتصادی فعلی در حالی که ۱۶ میلیون نفر در کشور زیر خط فقر زندگی میکنند و تا زمانی که تورم و بیکاری در سطح گستردهای در جامعه فراگیر است، نه تنها یارانه و تسهیلات مالی به جامعه ایثارگران نمیتواند پاسخگوی نیازهای آنها باشد، بلکه بدلیل کمآگاهی جامعه در مورد خدمات ارائه شده به ایثارگران و خانوادههای شهدا، ابراز خشم و سوء تفاهم مردم به سوی ایثارگران و خانوادههای شهدا ادامه خواهد داشت. راه حل اصولی، رفع مشکلات معیشتی در سطح کلان جامعه است و نه ارائه تسهیلاتی مثل حکمت کارت که حداکثر در حد یک مُسکن ضعیف عمل می کند و به سرعت هم تاثیرش را از دست می دهد.
داستان خدمات و کمکهای دولتی مانند حکمت کارت و بسیاری دیگر از کمکهای دریافتی ایثارگران و جانبازان، داستان آش نخورده و دهان سوخته است. به گفته سعید اوحدی، همچنان ۱۰ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان از بدهی بنیاد شهید، یعنی نیمی از بدهی بنیاد به خانواده شهدا و جانبازان از سال ۱۳۹۰ باقی مانده و همانطور که ما در آغاز سال تخمین زده بودیم، بودجه تعیین شده سال ۹۹ بنیاد نمیتواند پاسخگوی نیاز جامعه ایثارگران باشد اما در برخی از رسانهها خدمات ارائه شده به ایثارگران و خانوادههای شهدا بگونه ای بازتاب پیدا میکند که گویی نیمی از بودجه کشور به این عزیزان تعلق دارد.
در انتها با درج توصیف یکی از فرزندان شهدا از شرایط فعلی این متن را به پایان میبریم. فرزند شهیدی در توئیتر خود نوشت: «دفترچه نیروهای مسلح رو گرفتند بیمه سلامت ایرانیان دادند حقوقمان کم شد. کارت حکمت رو گرفتند و وام بلاعوض ندادند و… چرتکه ننداختیم پدرانمان برای پول نرفتند منتی هم سر کسی نداریم اما سخت است منت چیزهایی روی را سرت بگذارند که وجود ندارند.»