در پی صحبتهای مهندس پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان که در برنامه زنده تلویزیونی «نگاه یک»، از چند مقام ارشد کشور انتقاد کرد، حرف و حدیثها و واکنشهای فراوانی در رسانهها و بخصوص در فضای مجازی منتشر شد. آقای فتاح نه تنها از نیروهای مسلح، بلکه از اشخاصی مانند غلامعلی حداد عادل، محمود احمدینژاد و علیرضا زاکانی انتقاد کرد که املاک بنیاد مستضعفان را سالها قبل تحویل گرفتهاند اما اکنون آنها را پس نمیدهند. به گفته وی، بنیاد مستضعفان در بازپس گیری املاک حریف نیروهای مسلح و برخی از مقامات نشده. اکنون این سوال در ذهن بسیاری ایجاد شده که مگر قرار نبود بنیاد مستضعفان حامی و خدمتگزار قشر مستضعف جامعه باشند؟ چطور ممکن است که این همه ملک و مستغلات در اختیار مقامات و سیاسیون قرار بگیرد، ولی بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور زیر خط فقر باشد؟
طبق صحبتهای مهندس فتاح، از کاخ مرمر گرفته که در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام است تا ساختمان کوهک که در اختیار ارتش و ملکی که در جماران در اختیار سپاه ولی امر قرار دارد، هزاران میلیارد تومان املاک عمومی دیگر در اختیار برخی شخصیتها و نهادهای دولتی قرار گرفته و این افراد و نهادها حاضر به پس دادن این املاک نیستند. از آنجایی که بنیاد مستضعفان زیر نظارت دفتر رهبری اداره میشود، مهندس فتاح در بخشی از صحبتهایش تاکید کرد که بنیاد با پشتوانه رهبری قصد دارد این املاک را از افراد و نهادهای مذکور که شامل سپاه، ارتش، مجمع تشخیص مصلحت نظام، روسای جمهور و چند فرد دیگر می باشد، پس گیرد.
مهندس فتاح که خود عضو سابق سپاه بوده، در صحبتهایش با اشاره به ساختمانی در جماران که حدود بیست سال پیش در اختیار سپاه ولی امر قرار گرفته، موضوعاتی را مطرح کرد. سپاه ولی امر نیز برای رفع شبهات به سرعت به این اتهامات پاسخ داد. در همین راستا و به گزارش سپاه نیوز، سردار سرتیپ پاسدار ابراهیم جباری فرمانده سپاه حفاظت ولی امر در ارتباط با روند واگذاری این ملک به سپاه ولی امر گفت «به رغم پیشقدم بودن سپاه ولی امر برای واگذاری این مکان (ملک جماران) به بنیاد مستضعفان، تنها پس از چند روز از توافق و گفتگوی صورت گرفته، جناب آقای فتاح با ارسال نامهای آزادسازی مکان مذکور را مطالبه کردند، در حالی که از حدود دو ماه پیش در تعامل با بنیاد، توافقات قطعی برای حل و فصل موضوع استرداد این محل با معاونین ذیربط در بنیاد مستضعفان صورت پذیرفته و عدم آگاهی ریاست بنیاد از عزم جدی ما برای واگذاری ملک مذکور و توافقات حاصله بین دو مجموعه تعجببرانگیز است.»
البته با وجود برخی واکنشهای تند و انتقادهایی که در چند روز گذشته به صحبتهای مهندس فتاح شده، برخی از فعالین سیاسی و بخصوص کاربران فضای مجازی از صحبتهای وی استقبال کردند. برخی بر این باورند که به این دلیل که مهندس فتاح در راستای اجرای دستور مقام معظم رهبری چنین صحبتهایی را کرده و وی در یکسال اخیر همواره در تلاش بوده تا اموال بیت المال را پس بگیرد، پس باید راه را برای ایشان باز کرد تا در اجرای این دستور موفق شود.
یکی از سوالاتی که باید به دنبال پاسخ آن بود این است که چرا بنیادی که برای حمایت و خدمت به قشر مستضعف جامعه در دهه ۶۰ به فرمان امام خمینی (ره) تاسیس شده امروز باید به جایی رسیده باشد که به مقامات و نهادهای دولتی که خود حقوق بگیر بیت المال هستند و به بودجههای کلان دسترسی دارند، ملک و مستغلات تعلق گیرد؟ پس حق و حقوق مستضعفین چه شد؟ مهندس فتاح در قسمتی از سخنان خود گفته بود که «غلامعلی حداد عادل یک زمین ۸ هزار متری به ارزش ۴۰۰ میلیارد تومان که قبلا در منطقه هروی تهران دریافت کرده بود…» این در حالی است که صدها خانواده مستضعف و نیازمند که برخی از آنها از خانوادههای ایثارگران و شهدا هستند در شرایطی زندگی میکنند که مکان مناسبی برای زندگی ندارند. به قول وحید اشتری، عضو ارشد جنبش عدالتخواه و فعال سیاسی، سوال اینجاست که با هر یک از این ساختمانهای تصرفی چند تا از مشکلات اساسی شهرستاهای محروم مانند آب آشامیدنی حل میشد؟ کاش مسئولین بنیاد کمی هم به این موضوع فکر میکرند که نیت از تاسیس بنیاد مستضعفان چه بوده و چگونه شد که به بیراه رفت؟
موضوع دیگری که باید به آن توجه شود موضوع شفافسازی است. واقعیت این است که بهترین راه برای جلوگیری از اینگونه شبهات و حاشیهها این است که بنیادهای دولتی مانند بنیاد مستضعفان و بنیاد شهید و دیگر نهادهایی که از املاک بیت المال بهره میرند، با اعلام داراییها و انتشار املاکشان روی سایتهایشان و همچنین اینکه چگونه ملکها و تسهیلات به اشخاص و نهادها واگذار میشوند، میتوانند جلوی بسیاری از این حرف و حدیثها و سوءاستفادهها را بگیرند. در شرایط کنونی که اطلاعات مربوط به واگذاری املاک و داراییهای بیت المال به صورت شفاف ثبت و گزارش نمیشوند اعتماد مردم هم از نهادهایی مانند بنیاد مستضعفان و بنیاد شهید سلب میشود. مردم حق دارند بدانند که املاک بنیاد براساس چه ضابطههایی و به چه نهادها و افرادی تعلق گرفته است و در صورت بازپس گیری آن املاک چگونه مورد استفاده قرار خواهند گرفت و آیا واقعا به مستضعفان خواهد رسید و یا سرنوشت دیگری پیدا خواهد کرد؟