چند روز پیش دادستان نظامی تهران در جمع عدهای از خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی، نتیجه تحقیقات انجام شده در مورد دلایل انهدام و شلیک نیروی هوافضای سپاه به این هواپیمای مسافربری را که دی ماه گذشته رخ داد، اعلام کرد. در پی انتشار این خبر، سوالات بیشتری در ذهن مخاطبان ایجاد شده و باز این سوال مطرح گردیده که آیا قرار است پیاده نظامان نظام و ولایت قربانی شوند؟
پیشتر هم صدای مدافعان هشدار داده بود که برخی دستهای پنهان در دولت و متاسفانه در خود سپاه قصد دارند خدمتگزارانی را قربانی کنند که در آخرین مرحله تصمیم گیری و عملیات سپاه قرار دارند. باید هشیار باشیم که در هجمهای که علیه نیروهای مخلص سپاه به راه افتاده نباید سربازان خط مقدم مقابله با دشمن را قربانی کرد، بلکه با ریشه یابی، باید عوامل و افراد کلیدی که باعث و بانی اصلی این حادثه ناگوار بودهاند پاسخگو باشند. چه بسا این عناصر به گونهای دانسته و برای تخریب وجه نظام، شرایط را برای وقوع چنین فاجعهای مهیا کردند. این سوالی است که تنها در صورت انجام تحقیقات مستقل پاسخ داده خواهد شد.
روز دوشنبه ۹ تیر ماه، غلامعباس ترکی، دادستان نظامی تهران در جمعی که متشکل بود از برخی از خانوادههای قربانیان این حادثه تلخ اعلام کرد که دادسرای نظامی در بررسیها «به یک سری از خطاها رسیده است» که مهمترین آن این است که سامانه سیاری که موشک را شلیک کرده پس از راه اندازی مجدد به دلیل شرایط میدانی، شمال واقعی را دقیق تعیین نمیکند و همین اشتباه فاحش موجب میشود که سمت اهداف شناسایی شده توسط سامانه با اختلافی حدود ۱۰۵ درجه توسط اپراتور مشاهده شود و این خطا، مبنای یک سلسله اشتباهات دیگر قرار میگیرد و در نتیجه سامانه پدافندی دچار اشتباه میشود.» طبق گفتههای آقای غلامعباس ترکی، «کاربر سامانه پدافندی»، مشخصات هدف شناسایی شده را به مرکز هماهنگی مربوط اعلام میکند، ولی پاسخی دریافت نمیکند و اطلاعات ثبت شده نشان میدهد که پیام سامانه دفاعی با مرکز هماهنگی مبادله نشده و قبل از مبادله پیام و دریافت پاسخ، متاسفانه کاربر اقدام به شلیک کرده در حالیکه این قطع ارتباط تنها در حد چند ثانیه بود.
در بخشی از این گزارش آمده است که شلیک موشک دوم نیروهای سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری اوکراین «قابل پیشگیری» بوده و اپراتور برای شلیک مجدد به هواپیما «کسب مجوز نکرده است». به هر حال با خواندن گزارش مذکور براحتی میتوان به این نتیجه رسید که گویا گزارش به شکلی تهیه شده که گویی تنها اپراتور مقصر بوده است. سوالی که بارها در این چند ماه عنوان شده ولی پاسخ کاملی از سوی هیچ یک از مسئولان بالادستی سپاه و مسئولان هواپیمایی کشوری داده نشده، اینست که چرا در آن شرایط حاد، حریم هوایی کشور بسته نشد تا احتمال چنین اشتباهاتی چه از سوی یک اپراتور و چه از سوی شخص دیگری امکانپذیر نباشد.
سردار حاجیزاده چند روز پس از فاجعه پرواز اوکراینی گفته بودند که هواپیما در مسیر عادی خود تغییری نداده بود و مقصر اصلی اپراتور است که اشتباها به سمت هواپیما شلیک کرده. در آن زمان گمان نمیرفت که دادستان نظامی هم عملا همان فرضیه اولیه که از سوی سردار حاجیزاده مطرح شده بود را تکرار کند و با قربانی کردن اوپراتور، عملا ادامه تحقیقات را بی خاصیت کند و مهرههای اصلی این فاجعه در پشت پرده بماند.
باز هم تکرار می کنیم که مدافعان از جان گذشته خط مقدم سپاه، سرمایههای انقلاب و نظام هستند و نباید این سرمایهها را قربانی کنیم. هرچند این پنهانکاریها شاید با توجیه حفظ آبروی نظام صورت میگیرد ولی باید به یاد داشت که هدف قرار دادن نیروهای میانی و پایین دستی، باعث تضعیف روحیه کل بدنه سپاه شده و همان سناریوی تلخی که سالها قبل در یکی دیگر از نهادهای امنیتی کشور رخ داد را تداعی خواهد نمود.