دهمین دوره مجلس شورای اسلامی به کار خود پایان داد و طبق قانون، مجلس جدید از ۷ خرداد کار خود را آغاز کرد. با یک نگاه کلی به لیست منتخبین به این نتیجه میرسیم که بسیاری از نمایندگان مجلس یازدهم دارای سوابق ایثارگری هستند و انتظار میرود قدمهایی محکم و استوار جهت اصلاح قوانین ایثارگران بردارند. واقعیت این است که مجلس دهم و فراکسیون ایثارگران نتوانست آنچنان که باید و شاید پاسخگوی مشکلات جامعه ایثارگران، جانبازان، و خانوادههای شهدا باشد. در این راستا لازم است مجلس یازدهم تنها به تلاشهای یک فراکسیون برای ایثارگران اکتفا نکند و به فکر تشکیل یک مجموعه سازمانی قدرتمند و فراجناحی برای ایثارگران باشد. این مجموعه میتواند در شکل یک کمیته در ذیل یکی از کمیسیونهای تخصصی مجلس عمل کند تا به گونهای تخصصی و منسجم، مطالبات ایثارگران و جانبازان را پیگیری کند.
اگر بخواهیم صادقانه با موضوع برخورد کنیم باید اعتراف کنیم که کارنامه مجلس دهم در ارتباط با جامعه ایثارگران و جانبازان کارنامه چندان موفقی نبود. با وجود اینکه تعداد معدودی از نمایندگان مجلس دهم مانند حجتالاسلام حسن نوروزی و یا ابوالفضل حسنبیگی تلاشهایی در زمینه تصویب لوایح حمایتی از ایثارگران و جانبازان داشتند، میتوان گفت که مجلس دهم یکی از ضعیفترین مجالس کشور پس از پایان جنگ تحمیلی و در سه دهه اخیر در حوزه حمایت از ایثارگران بود و این موضوع، نقش مهمی در تشدید نارضایتیها و ناامیدی اکثریت ایثارگران، جانبازان و خانوادههای شهدا داشته است. نتیجه تقریبا تمام نظرسنجیهای سایت صدای مدافعان که در شبکههای اجتماعی انجام شده، حکایت از نارضایتی عمومی از عملکرد مجلس دهم دارد.
همانطور که پیشتر هم در همین ارتباط گفته بودیم، یکی از اولویتهای مجلس شورای اسلامی در قبال ایثارگران و جانبازان، باید رسیدگی به مشکل اشتغال فرزندان شاهد باشد. طبق آمار اعلام شده که سال گذشته منتشر شد، حدود ٩٠ هزار نفر از فرزندان خانوادههای شهدا و ایثارگران بیکار هستند و این در حالی است که ۳۵ درصد از آنها دارای تحصیلات بالای دیپلم هستند و ۱۰ درصدشان نیز نخبه هستند. ما از مجلس یازدهم این انتظار را داریم که هر چه سریعتر به مشکل بیکاری در میان جامعه ایثارگران و خانوادههای شهدا رسیدگی کند. در عین حال نیز این رسیدگى و توجه باید به نحو احسن و با مراعات احترام به آنان انجام شود. در گذشته رفتارهایی از سوی برخی اشخاص مسئول در مراکز خدمات درمانی و اداری با ایثارگران شده بود که باعث دلشکستگی و دلخوری این عزیزان شده.
نکته مثبتی که میتواند به آن امیدوار بود حضور پرتعداد تر ایثارگران و فرزندان شاهد در مجلس یازدهم است. در لیستی که فاش نیوز چند روز پس از انتخابات مجلس منتشر کرد به تعدادی از این نمایندگان اشاره شده.
از دیگر مواردی که مجلس یازدهم نیاز به رسیدگی هرچه سریعتر به آن را دارد توجه به حوزه درمان و بیمه ایثارگران است که چند سالیست درگیر مدیران کارنابلد و همچنین پروندههای فساد و مشکلات اقتصادی شده است. ما در صدای مدافعان بارها در ارتباط با مشکلات بیمه و درمان ایثارگران گفته و نوشتهایم و نیازی به مرور مشکلاتی که پس از تغییر قرارداد از بیمه ایران به بیمه دی توسط بنیاد شهید برای ایثارگران و جانبازان بوجود آمد، نیست. طبق قانون یکی از وظایف مجلس نظارت بر نهادها و وزارتخانههای دولتی میباشد اما متاسفانه با وجود عملکرد ضعیف بنیاد شهید در چند سال اخیر و بی توجهی به نیازهای ایثارگران و افزایش مشکلات دارو و درمان، و به طور کلی ضعف خدماترسانی به جانبازان و ایثارگران، مجلس قبلی در زمینه بازنگری و بررسی عملکرد بنیاد اصلا خوب عمل نکرد.
جا دارد این مقاله را با سخنی از حضرت امام خمینی (ره) به پایان ببریم که خود همیشه در راس حامیان ایثارگران و جانبازان و خانوادههای شهدا بودند. امام (ره) فرمودند «اگر معلوم شود کسانی در بعضی از ادارات و وزارتخانهها برای اجرای امور شهدا و خانواده آنها اشکال تراشی میکنند، به عنوان ضدانقلاب باید مورد تعقیب واقع شوند.» به هر حال انتطار ما این است که مجلس یازدهم به گونهای غیرسیاسی و فراجناحی به موضوع ایثارگران بپردازد و به فکر ایجاد یک مجموعه قوی سازمانی (مثل تشکیل یک کمیته یا زیرکمیسیون در ذیل یکی از کمیسیونهای تخصصی مجلس) برای رسیدگی به امور ایثارگران و جانبازان باشد.