از اواخر بهمن ماه که شیوع ویروس کرونا در کشور به شکل رسمی اعلام و اطلاعات و آمار مربوط به آن منتشر شد، متاسفانه در میان هزاران تن از هموطنانمان که بر اثر ابتلا به کرونا جان باختهاند، نام تعداد زیادی از مقامات و چهرههای سیاسی و نظامی کشور نیز دیده میشود. کرونا سردار و سرلشکر و سرباز صفر نمیشناسد ولی به هر حال جا دارد ما یاد و خاطره سرداران و فرماندهانی را که قربانی کرونا شدهاند گرامی بداریم.
متاسفانه در شرایط کنونی که رسانه ملی با بحران اعتماد روبروست، تفکیک خبرها از شایعات بسیار دشوار شده است. در هفتههای گذشته شاهد شایعات گستردهای درباره ابتلا و فوت بسیاری از مسئولین بودهایم که در اکثر موارد دروغ از آب درآمد. در این میان، صداوسیما منفعلانه با این شایعهپراکنیها برخورد میکند و بجای اینکه زندگی پرافتخار فرماندهانی که قربانی کرونا شدهاند را پوشش دهد، کل صورت مسئله را پاک میکند و خوراک تبلیغاتی بدست عناصر معاند میدهد. در این راستا شایسته است صداوسیما بیشتر درباره زندگی پرافتخار فرماندهانی همچون ناصر شعبانی، رمضان پورقاسم، جاوید مهری، حسین اسداللهی و فرهاد دبیریان بپردازد که پس از سالها خدمت در راه اسلام، متاسفانه قربانی ویروس منحوس کرونا شدند.
در پی انتشار اخبار کذب و برخی بزرگنماییها، کارگروه ویژه فضای مجازی دست به کار شد و با انتشار اطلاعیهای دستورالعملهایی را برای نظارت و پیگیری انتشار محتوای اغراق آمیز و دروغین در ارتباط با شیوع و تلفات ویروس کرونا صادر کرد. در این اطلاعیه آمده است، «اخبار کذب و خلاف واقع، آمارهای مبهم و متناقض، آموزشهای پزشکی ناصحیح و غیرعلمی، توهینها و انتسابهای دروغ، تبلیغات داروهای تقلبی و القای کمبود کالاهای اساسی در فضای مجازی تولید و نشر شده و از طریق محتواهای غیرعلمی و بزرگنمایی یا غلطاندازی موجب مواردی از اخلال در نظام پزشکی، ایجاد هراس و اضطراب و تشویش در جامعه و همچنین آسیبهایی به سلامت آحاد مردم شده است.» واقعا باید از خود بپرسیم که چرا گذاشتیم کار به جایی کشیده شود که مردم در این روزهای حساس به جای تکیه کردن به صداوسیما و رسانههای دولت رو به رسانههای خارجی و کانالهای فضای مجازی بیاورند؟
البته لازم است در بحث اطلاعرسانی باید میان دو دوره تفکیک قایل شویم. در دوره اول و تا زمان انتخابات مجلس و خبرگان، مصالح نظام بر این بود که یک سری اطلاعرسانیها صورت نگیرد و این موضوع از سوی گروههای زیرمجموعه نیروهای مسلح هم رعایت شد. متاسفانه نیروهای مخلص ارتش و سپاه در این زمینه مورد انتقاد قرار گرفتهاند ولی همانطور که در مقاله «هجمههای غیرمنصفانه علیه سازمان پدافند غیر عامل» هم اشاره کردیم، نحوه اطلاعرسانی در نیمه اول بهمن ماه کاملا منطقی و معلول یک سری مصالح بود.
ولی دوره بعد از انتخابات لازم بود روند اطلاعرسانیها تغییر کند تا هم از گسترش کرونا جلوگیری شود و هم اعتمادسازی شود. اما متاسفانه این اعتمادسازی صورت نگرفت و شاهد بودیم که باز هم مردم چشم به رسانههای غیر رسمی دوختند. در این میان متاسفانه باز هم نیروهای مسلح و به طور خاص بچههای سپاه قربانی میشوند و اطلاعرسانیهای اشتباهی که در خصوص این نیروها صورت میگیرد مورد توجه افکار عمومی در داخل قرار میگیرد. در چنین شرایطی است که برخی از کانالهای غیر رسمی به درج خبر فوت تعداد زیادی از فرماندهان ارتش و سپاه اشاره می کنند تا توان نظامی ما را زیر سوال ببرند.
البته رد شایعات به معنی بیاهمیت نشان دادن تهدید کرونا نیست. ما در صدای مدافعان همیشه درباره خطر این ویروس برای جانبازان هشدار دادهایم. متاسفانه ویروس منحوس کرونا عزیزانی همچون سردار شعبانی، سردار پورقاسم، سرهنگ مهری، سردار اسداللهی و سرهنگ دبیریان و در ضمن نزدیک به پنجاه جانباز دفاع مقدس را تاکنون از ما گرفته است (فقط در خراسان رضوی شاهد فوت ۷ جانباز بدلیل ابتلا به کرونا بودیم). ولی بحث ما در اینجا نحوه برخورد و اطلاعرسانی است که متاسفانه انتشار اخبار مربوط به کرونا طی یک ماه گذشته بصورت مناسبی انجام نشده و افراط و تفریط در نحوه انتشار اخبار در رسانهها به وضوع دیده می شود. به طور کلی اطلاعرسانیها باید از سوی کانالهای خودی با شفافیت صورت میگرفت تا ضمن آگاهسازی، به وحشت افکنی و دروغ پردازی نمی انجامید. به عنوان مثال چندی پیش یکی از مطبوعات داخلی خبری منتشر کرده بود مبنی بر فوت ۱۴ تن از فرماندههان ارشد نیروهای مسلح در یک ماه گذشته بر اثر ابتلا به کرونا که نه تنها ما بلکه هیچ یک از رسانههایی که ما از نزدیک با آنها کار میکنیم نتوانستند چنین خبری را تائید کنند.
در آخر باید یادآوری کرد که در مرحله کنونی همه کشورها درگیر ویروس کرونا هستند و اگر هم مقامهای مهم کشوری و لشکری ما قربانی کرونا بشوند، این امر نباید مایه سرشکستگی ما باشد و نباید در این زمینه پنهانکاری صورت بگیرد. متاسفانه بعلت همین پنهان کاریها بود که کمتر رسانهای به زندگی پربرکت عزیزانی همچون سردار ناصر شعبانی پرداخت. سردار شعبانی از افتخار آفرینان و دلاورمردان دفاع مقدس بود که در سالهای پایانی جنگ، فرماندهی سپاه چهارم بعثت را بر عهده گرفت. در این میان، سردار رمضان پورقاسم هم کارنامه بسیار درخشانی داشتند که فرماندهی حفاظت اطلاعات نیروی زمینی سپاه و ریاست حراست مخابرات و اوقاف کشور فقط قسمتی از افتخارات آن عزیز بود.