همانطور که مستحضرید، چندی پیش اظهارات منتسب به سردار مرتضی قربانی، یکی از فرماندهان ارشد سپاه، مبنی بر حمله به تلآویو از خاک لبنان، با واکنشهای متعددی از سوی مقامات لبنانی و شماری دیگر از مسئولان این کشور روبرو شد. این اولین بار نیست که سخنان یکی از فرماندهان نیروهای مسلح سبب میشود برخی از مقامات کشورهای دوست و برادر مانند لبنان و عراق واکنش نشان داده و دیگر مقامات ارشد ما نیز مجبور به توجیه سخنان برخی از این فرماندهان شده و برای ترمیم روابط، وارد عمل شوند.
به هر حال این سخنان سردار قربانی حاشیههایی را با خود به همراه داشته که سوالاتی را در محافل سیاسی و نظامی ایجاد کرده. در وهله اول برای بسیاری این سوال مطرح شده که آیا سردار قربانی سر خود این حرفها را زده و آیا در کل فرماندهان نظامی میتوانند با سخنان خود به نوعی وارد امور داخلی دیگر کشورها شوند؟ آیا اینگونه صحبتها زیر سوال بردن استقلال لبنان نبوده و یا اینکه منتقدین با بزرگ نمایی قصد ایجاد شکاف در روابط بینالمللی کشور بخصوص با کشورهای دوست و برادر منطقه را دارند؟ چرا باید اعتراض لبنانیها باعث شود که ما سخنان سردار را رد کنیم و به نوعی ایشان را در موضعی انفعالی قرار دهیم؟
واقعیت مسئله این است که در ماههای اخیر با توجه به اعتراضات مردمی در لبنان شرایط این کشور در ارتباط با ایران و برخی دیگر از کشورهای منطقه تا حدی پیچیده بوده و برخی در میان اعتراضات مردمی لبنان تلاش داشتهاند تا با فتنه و دسیسههای همیشگی خود رابطه میان دو کشور را زیر سوال ببرند. سپس در همین شرایط حاد، انتشار سخنان سردار مرتضی قربانی در رسانهها کافی بود تا موجی از پاسخ مسئولان لبنانی را به همراه داشته باشد. یکی از این واکنشها نشان داده شده به سخنان سردار قربانی از سوی وزیر اطلاعرسانی بود. طبق گزارش آفتاب نیوز، جمال الجراح، در واکنش به اظهارات مرتضی قربانی گفت که «سخنان منسوب به یک مقام ایرانی مبنی بر استفاده از خاک لبنان در جنگهای منطقهای در واقع تعرض غیرمسئولانه به حاکمیت ملی لبنان که روابط دوستانه با ایران دارد، محسوب میشود. ایران میتواند به هر شیوهای که مایل است از خود دفاع کند اما لبنان نه میدانی باز برای استفاده دیگر کشورها است و نه صندوق پستی سپاه پاسداران ایران است.»
در همین راستا، شبکه العربیه نیز در وبسایت خود در این مورد گزارشی را انتشار داد که در بخشی از آن آمده بود که در پی اظهارات جنجالی یکی از فرماندهان سپاه پاسداران ایران، الیاس بوصعب وزیر دفاع لبنان در توئیتی در حساب کاربری توییتر خود نوشت: «اگر آنچه به مشاور فرمانده سپاه پاسداران ایران نسبت داده میشود درست باشد، بسیار اسباب تاسف بوده و غیرقابل قبول است و تجاوز به حق حاکمیت لبنان، قلمداد میشود که روابط دوستانهای با ایران دارد.»
سردار سرتیپ دوم پاسدار رمضان شریف سخنگو و مسئول روابط عمومی کل سپاه در پی انتشار خبری مبنی بر اظهارات سردار قربانی پیرامون هدف قرار دادن تلآویو از لبنان و متعاقبا اظهار نظر وزیر دفاع لبنان در این خصوص گفت: با توجه به بررسیهای به عمل آمده آنچه سردار مرتضی قربانی مطرح کردهاست تحریف و مورد برداشت نادرست رسانهای قرار گرفته است و ایشان در واقع پاسخگویی به اسرائیل را با ابزارها و ظرفیتهای متنوع موجود در اختیار مطرح کرده است. سردار شریف در ضمن در مورد پست شغلی سردار قربانی گفته که وی در حال حاضر در سمت مشاور فرمانده کل سپاه فعالیتی نداشته و در عرصههای دیگر در نیروهای مسلح در حال خدمت می باشند. این در حالی است که تقریبا تمام رسانههای خبری داخلی و خارجی ایشان را به عنوان مشاوره سپاه معرفی کردهاند.
سخنان که سردار قربانی طرح کرده پیشتر هم از سوی برخی از مقامات سپاه طرح شده بود ولی سوال اینجاست که چرا اینبار این سخنان از سوی فرماندهی سپاه رد شده؟ آیا به این علت که سردار قربانی بدون هماهنگی این اظهارات را بیان کرده؟ و یا آیا این امر ناشی از یک درگیری درون سازمانی است که حالا جنبه سیاسی پیدا کرده؟ در هر صورت به نظر می رسد که بدنه سپاه می توانست برخورد بهتری با موضوع داشته باشد و تا این میزان به گونهای انفعالی در مقابل اظهارات مقامهای لبنان عمل نمی کرد. اگر هم که سردار قربانی حقیقتا این اظهارات را سر خود بیان کرده، لازم است بازخواستی که از ایشان شده به گونههای شفافتر و به دور از شعارزدگی صورت می گرفت و بدون جهت ایشان قربانی درگیریهای قابل اجتناب نمی شدند.