هفته گذشته با انتشار خبر شهادت یکی دیگر از مدافعان حرم در سوریه، شهید حامد سلطانی، بار دیگر به یاد شهدایی افتادیم که برای دفاع از حریم آل الله، از هیچ فداکاری دریغ نکردند و نهایتا هم دعوت حق را لبیک گفتند. خبر شهادت حامد این سوال را در ذهن برخی از مخاطبان ایجاد کرد که اکنون و با توجه به شکست تکفیریها، حضور مستشاری-نظامی ما در شام چگونه است و اکنون تعداد شهدا و مجروحین مدافع حرم به چه عددی رسیده است؟
شهید حامد سلطانی آخرین شهید مدافع حرم، یکی از بچههای سپاه بود که طبق گزارشهای رسیده، هفته گذشته در جریان یک عملیات تخریبی در سوریه به شهادت رسید. این شهید مدافع حرم، که برای مبارزه با تکفیریها داوطلبانه به سوریه رفته بود، مستشار نظامی مقاومت اسلامی نجباء بود که مقارن با سالروز شهادت امام رضا (ع) در سوریه شهید شد. به گزارش مشرق نیوز، این رزمنده مدافع حرم بر اثر تله انفجاری تکفیریها در محور لاذقیه به صف شهدا پیوست.
در حالی که در ماههای اخیر گزارشهای ضد و نقیضی مبنی بر شهادت چند تن از مدافعین حرم و اعضای سپاه پاسداران در پی حملات هوایی صهیونیستها در سوریه و عراق به گوش میرسید، این اخبار هیچگاه توسط نهادهای رسمی ما تائید نشد. برخی از خبرگزاریهای عرب زبان منطقه گزارش داده بودند که ۹ تن از نیروهای سپاه در ۳ ماه گذشته به شهادت رسیده اند. به هر ترتیب، آخرین شهید رسمی ما در سوریه شهید حامد سلطانی است. شهیدی که از متخصصین تخریب سپاه به شمار میرفت و چندین بار برای دفاع از حرم اهلبیت، خانه و کاشانه خود را ترک کرده بود. شهید حامد سلطانی از خود یک فرزند پسر به نام سپهر به جا گذاشت.
صدای مدافعان در مقالهای که در فروردین ماه منتشر کرد نگاهی به وضعیت و آمار مربوط به شهدای مدافع حرم داشت. در آن متن اشاره به این مهم داشتیم که متاسفانه پوشش خبری مناسبی از تعداد شهدای مدافعان حرم در سوریه وجود نداشته و این عدم شفافیت و اخبار ضد و نقیض که با گزارشهای خبرگزاریهای عرب زبان مقایرت دارد باعث ایجاد حدس و گمانهای فراوان در اینباره شده است. البته گزارشهای رسمی تا پایان سال ۹۵ حاکی از شهادت حدود ۲۱۰۰ شهید مدافع حرم است، اما هیچگونه تفکیکی میان نیروهای ایرانی و نیروهای زینبیون و فاطمیون در این آمار رسمی اعلام نشده بود. این مربوط به آماری است که حجت الاسلام شهیدی، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران، دو سال و نیم پیش ارائه دادند.
همانطور که در مقاله قبلی نیز اشاره کردیم با وجود آمارهای ارایه شده توسط بنیاد شهید، زهیر مجاهد مسئول فرهنگی لشکر فاطمیون در سال ۹۶ اعلام کرده بود که شمار شهدای افغان فاطمیون در سوریه به دو هزار نفر رسیده و تعداد مجروحین هشت هزار تن میباشد که در تناقض با آمار اعلام شده توسط بنیاد بود. در همین راستا و طبق آماری که بدست صدای مدافعان رسیده، از اوایل سال ۹۵، بین ۱۰۰ تا ۱۰۵ تن از مدافع حرم به جمع یاران شهیدشان پیوستهاند که عمدتا از اعضای سپاه، لشگر فاطمیون، زینبیون و داوطلبان مدافع حرم حاضر در سوریه بودهاند. البته در این میان یک تن از آنها شهیدی از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی بود که سید مهدی جودی ثانی نام داشت. وی هشتمین شهید ارتشی مدافع حرم بود و ستوان سوم یگان توپخانه نیروی زمینی ارتش بود که در حلب سوریه به شهادت رسید. در میان شهدای ۳ سال گذشته، بین ۷۰ تا ۷۵ تن از آنها از نیروهای فاطمیون و زینبیون بودهاند و بین ۳۰ تا ۳۵ نفر از این عزیزان، شهدای مدافع حرم ایرانی عضو سپاه پاسداران بودند. متاسفانه این آمارها تخمینی است که خود این امر، ناشی از عدم شفافیت بنیاد شهید و دیگر نهادهای مربوط در ارتباط با پوشش خبری درست در خصوص وضعیت مدافع حرم و خانوادههای بزرگوار آنهاست.
از این موضوع که بگذریم میرسیم به وضعیت کنونی خانوادههای شهدای مدافع حرم. متاسفانه شایعاتی بین مردم در خصوص تامین مالی خانوادههای شهدای مدافع حرم وجود دارد که کذب محض است. این حرفها در ادامه شایعات مربوط به حقوقهای بالا به مدافعان حرم است. به هر حال این حرف و حدیثها باعث شده که برخی به این باور غلط برسند که خانواده شهدای مدافع حرم هیچ مشکلی ندارند و به دلیل شهادت عزیزانشان در رفاه کامل زندگی می کنند! هر روز خبری از مشکلات اقتصادی و رفاهی خانوادههای شهدا و جانبازان مدافع حرم به ما میرسد که بیانگر این است که بسیاری از این عزیزان با مشکلات رفاهی و اقتصادی بسیاری دست و پنجه نرم میکنند. در این میان چندی پیش قائم مقام بنیاد شهید و امور ایثارگران مدعی شده بود که «خدمترسانی به خانواده شهدای مدافع حرم شروع شده و اکثرشان در بنیاد شهید پرونده دارند» که پرسوجوهای ما در صدای مدافعان حاکی از عدم صحت این موضوع دارد.
متاسفانه این مشکلات آنچنان که باید و شاید در رسانهها طرح نمیشود که این امر از یک سو به علت نجابت و بزرگواری خانواده شهدای مدافع حرم و جانبازان جنگ سوریه است و از سوی دیگر این امر تاحدی هم به کم کاری رسانهها مرتبط میشود. از معدود مواردی که پوشش یافته، مصاحبه با علی حسنزاده، فرزند شهید مدافع حرم بود که در گفتگو با تهران نیوز گفت: پدرم آبان ۹۴ در عراق به شهادت رسید اما مسئولان بنیاد شهید حتی حاضر نشدند که برای مراسم گرامیداشت پدرم یک بنر نصب کنند و هیچ کمکی به ما نکردند و همین الان هم میگویند که ما هیچ کاری برای شما انجام نمی دهیم و شما را تحت پوشش بنیاد شهید نمی دانیم. به گفته این فرزند شهید، خانواده آنها ساکن خرمشهر است و پدرش حجت الاسلام حسن زاده، با پیوستن به بسیج مردمی عراق، به جنگ با داعش رفت و در شمال شرق سامرا شهید شد و به دلیل اینکه این منطقه تا مدتها در دست داعش بود، بنیاد شهید قبول نمیکرد که در زمینه پیدا کردن پیکر پدر شهیدش هیچ همکاری با آنها داشته باشد…