این روزها در رسانهها انتشار اخبار مربوط به تعویق پرداخت حقوق و مزایای کارگران و بازنشستگان به امری طبیعی تبدیل شده. بازنشستگان نیروهای مسلح نیز از این بحث مستثنا نیستند و متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل عدم پرداخت سر وقت حقوق و مزایای بازنشستگی و مشکلات اداری موجود، با چالشهای زیادی مواجه شدهاند. با توجه به تماسها و سوالات بیشماری که در این زمینه از ما شده، میخواهیم مروری دوباره داشته باشیم به این موضوع تا شاید برخی مسئولین را از خواب غفلت بیدار کنیم تا فکری به حال بازنشستگان نیروهای مسلح بکنند.
هم اکنون دغدغه اصلی مسئولین نیروهای مسلح عدم تامین مالی به موقع حقوق بازنشستگان است. نزدیک به یک سال پیش بود که صدای مدافعان مقالهای درباره وضعیت حقوقهای معوق بازنشستگان نیروهای مسلح منتشر کرد. طی این مدت نامههای متعددی از سوی بازنشستگان نیروهای مسلح به دست ما رسید که حاکی از معوق ماندن حقوق و مزایای این عزیزان بود. در این میان هرچند در بسیاری از موارد، دیوان عدالت اداری نهادهای مربوطه نیز رای به پرداخت معوقات داده، ولی تا به حال هیچگونه پرداختی به عزیزان بازنشسته صورت نگرفته است که هنگامی که مشکلات اداری را به آن اضافه میکنیم، بیشتر متوجه عمق موضوع میشویم.
در ارتباط با مشکلات اداری باید عنوان کرد که این موضوع نیز تبدیل به معضلی شده که سال به سال بدتر میشود. یکی از خوانندگان صدای مدافعان که با درجه ستوان یکمی بازنشسته شده از مشکلات اداری در خصوص دریافت حق حضور در منطقه عملیاتی نوشته و تاکید نمود که به رغم دریافت مشوقها و طی دورههای تخصصی، و هرچند که مدارک و ماده دستور موجود می باشد، امتیازات مربوط به مدت زمان منطقه عملیاتی جنگ برای ایشان اعمال نشده است. متاسفانه این مورد، استثنا نیست و عزیزان زیادی با ما و دیگر رسانههای مربوطه تماس گرفته و مشکلات مشابه گله کردهاند.
یک ایثارگر بازنشسته دیگر در پیامی برای ما نوشت که «دولت باید فکری به حال بازنشستگان نیروهای مسلح و بازنشستگان دیگر نهادها بکند. این بنده خداها که صداشون هم در نمی آید در بدترین شرایط اقتصادی هستند و حقوق شان را هم که به موقع دریافت نمی کنند. به کجا باید پناه ببرند؟ اینها دارند تاوان چه چیزی را پس میدهند؟» متاسفانه اینگونه شکایتها روزانه به دست ما میرسد و ما فقط میتوانیم با انعکاس دادن آنها قدم کوچکی در مسیر بهبود وضعیت کنونی برداریم و مسئولین را در جریان مشکلات بازنشستگان نیروهای مسلح قرار دهیم.
اسفند ماه گذشته حسن بیگی، نماینده دامغان در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به همین موضوع اظهار داشت که «معیشت نیروهای مسلح با کمبود بودجه مواجه است باید اقدامات بیشتری را انجام دهیم، مایه تاسف است که بازنشستگان نیروی مسلح در رأس آن سپاه پاسداران و نیروی انتظامی با فقر مواجه هستند. ۸۳ درصد بازنشستگان نیروهای مسلح زیر خط فقر حقوق می گیرند اگر در مجلس نمایندگان کاری را برای نیروهای مسلح انجام دادند در جهت رفع نگرانیهای این قشر بود.»
در همین ارتباط و همین چند روز پیش نیز سید فرهنگ حسینی، که استاد دانشگاه و کارشناس حوزه مالی و از مدیران اسبق صندوق بازنشستگی کشور است، در مصاحبهای با خبرگزاری آریا با زبانی ساده از یکی از دلایل اصلی مشکلات صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح پرده برداشت. وی با تائید چالشهای کنونی گفت که بطورکلی در دهه ۵۰ صندوقهای بازنشستگی دارای نسبتی بین ۲۰ به ۱ بودند یعنی ۲۰ شاغل نسبت به یک بازنشسته اما این عدد اکنون درعمده صندوقهای بازنشستگی کشور به زیر پنج رسیده یعنی پنج شاغل در ازای یک بازنشسته که در اصطلاح نسبت پشتیبانی گفته می شود اما متاسفانه در صندوق بازنشستگی کشوری یا در صندوق بازنشستگی نیروهای مسلح این عدد حتی کمتر یعنی در حدود یک است در نتیجه ورودیهای جدید به صندوق وارد نمی شود و صندوق بایستی از سرمایه گذاریها و درآمدهایی که در گذشته داشته بتواند مستمری بازنشستگان را پرداخت کند. آنچه که در عمل رخ داده اینکه در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد پرداختیهای اغلب صندوقهای بازنشستگی دولتی مثل صندوق بازنشستگی کشوری و بازنشستگی نیروهای مسلح از محل بودجه دولت، ۱۰ درصد از محل درآمد سرمایه گذاریها و ۲۰ درصد از محل مشارکت شاغلان فعلی در حال تامین است.
به هر حال و همانطور که میبینید، در حالی که این روزها اقشار مختلف جامعه زیر فشار اقتصادی به سرمیبرند، بازنشستگان نیروهای مسلح و ایثارگران نیز از این موضوع مستثنی نیستند و حتی وضع وخیمتری نسبت به متوسط جامعه دارند. در این آشفته بازار اقتصادی نباید از بدقولیها و عدم پرداخت حقوق و پاداشهای بازنشستگان و دیگر گروههای ایثارگران و جانبازان براحتی گذشت. در مقاله قبلی که در این مورد منتشر کردیم، یادآور این مهم بودیم که بازنشستگان نیروهای مسلح بخصوص عزیزان ایثارگر و جانبازان جنگ تحمیلی، که تعدادی از آنها حتی در سوریه نیز بطور داوطلبانه به مبارزه به داعش پرداختند و برای چندمین بار در چهل سال گذشته با انقلاب و رهبر معظم انقلاب بیعت کردند، نباید امروز نگران امرار معاش خود و خانوادهایشان باشند. ما بارها در صدای مدافعان تاکید کردهایم که سربازان اسلام بدون هیچ چشم داشتی به جبهههای نبرد حق علیه باطل رفتهاند و خواهند رفت ولی این بیتوقعی به هیچ وجه توجیه کننده ظلم مسئولین به آنها نمیتواند و نباید باشد. مسئولین باید بدانند که تبعات این ظلم به کل خانواده نیروهای مسلح و آرمانهای انقلاب است، و ادامه این ظلم نه در شان نظام است و نه در شان ملت شریف ایران.