در روزهای اخیر و پس از حملات ویران کننده ارتش یمن که منجر به تخریب نیمی از ظرفیت پالایشگاههای شرکت آرامکو در عربستان شد، بار دیگر زمزمههای جنگ و افزایش تنش در منطقه بگوش میرسد. این در حالی است که اخبار ضد و نقیضی از تلاش عربستان که میخواهند به کمک همپیمانانش، ایران را مسئول و باعث و بانی این حملات و آغازگر یک مقابله نظامی معرفی کنند، در رسانهها به گوش میرسد. برخی معتقدند جنگی که عربستان آغازگر آن باشد مطمئنا پایان خوشی برای آنها نخواهد داشت و با پاسخ محکم نیروهای مسلح ما روبرو خواهد شد. از سوی دیگر باید واقع بین تر باشیم و با آگاهی بهتری در خصوص تواناییهای نظامی و دفاعی خود این سخنان را بیان کنیم.
آیا پالایشگاههای ما در مقابل حملات هوایی دشمن مصونیت لازم را دارند؟ سامانه دفاعی اس ۳۰۰ روسی در سوریه به خوبی کار نکرد. آیا باور ۳۷۳ یا دیگر تجهیزات دفاعی ما آمادهاند؟ تا جاییکه ما اطلاع داریم تمرکز نیروهای ما بر روی حفاظت از پایگاههای نظامی و تاسیسات هستهای بوده. آیا لازم است که ما برای حفاظت از پالایشگاهها نبروها و سامانههای خود را به آنجا گسیل کنیم؟ امیدوارم تجربه تلخ حملات بعثیها به پالایشگاه آبادان و یا در سالهای بعد از آن تجربه حمله نیروهای آمریکایی به میدانهای نفتی سلمان و ساسان تکرار نشود. اینجا صحبت از رشادت و دلیریهای رزمندگان اسلام نیست بلکه باید به وضعیت شکننده اقتصادی و خسارات سنگین اقتصادی و سیاسی آن توجه کرد.
در این هیاهو اما نباید از رهنموردهای داهیانه امام خامنهای مبنی بر اینکه ما آغازگر هیچ جنگی نبوده و نخواهیم بود، غافل شد. سوالی که در برخی از محافل انقلابی پس از این فرمایشات رهبر معظم انقلاب مطرح شد این بود که با وجود تمام شیظنتهای کشورهای منطقه بخصوص رژیم اشغالگر قدس و ارتجاع منطقه که بدنبال بهانهای برای جنگ با ایران هستند، چگونه میتوان با اطمینان گفت که ما آغازگر جنگ نخواهیم بود. همین نکته گویای فراست و درایات مقام معظم رهبری است.
همانطور که مطلع هستید بامداد ۲۳ شهریور سال جاری، رسانههای خبری عربستان از وقوع آتش سوزی در دو پالایشگاه شرکت نفت آرامکو در شهرهای بقیق و خریص در شرق این کشور خبر دادند. ساعاتی بعد یحیی سریع سخنگوی انصارالله یمن در گفت و گو با شبکه تلویزیونی المسیره، مسولیت این حمله را بر عهده گرفت و اعلام کرد در صورت ادامه روند تجاوز و محاصره خاک این کشور توسط عربستان، اهداف و رشته عملیات بعدی یمنیها روز به روز گستردهتر و دردناکتر خواهد بود. در این میان در حالی که حوثیهای یمن مسئولیت این حملات را برعهده گرفته، سعودیها و همپیمانانشان منجمله آمریکا، در حالی که اخبار ضدونقیض بسیاری در رسانهها منتشر میشود، تلاش دارند تا ایران را مسئول حمله به پالایشگاههای نفت عربستان معرفی کنند.
جالب اینجاست که عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان در کنفرانسی خبری اش چند روز پیش درباره حملات پهپادی به تاسیسات نفتی کشورش اعتراف کرد که «نمی دانیم چه کسی در پس این حمله قرار دارد.» از سوی دیگر نیز و بنا به گزارش وبگاه ژاپنی «ساگا شیمبون»، وزیر دفاع ژاپن ضمن محکوم کردن حمله به تأسیسات نفتی عربستان سعودی، احتمال دست داشتن تهران در این حمله را رد کرد. اما این تلاشها برای چه انجام میگیرد؟
محمد بن سلمان، که کشورش در مقابل ارتش یمن و حوثیها ناتوانی خود را نشان داده و تنها زورش به زنان و کودکان بیدفاع میرسد، همچنان بدنبال بهانهای برای وارد کردن ایران به یک جنگ تمام عیار است. مدتی پیش هنگامی که امام خامنهای گقتند که نه آغازگر جنگی خواهیم بود و نه مذاکره میکنیم میدانستند که محمد بن سلمان و همپیمانانش به بهانه جوییهای خود ادامه خواهند داد. سعودیها میدانند که با توجه به شرایط اقتصادی کنونی ما و تحریمها، اگر ایران آغازگر جنگی باشد، احتمال متحد شدن دیگر کشورهای منطقه و اروپاییها با آنها بسیار زیاد است و هرگونه تنش نظامی که بیشتر از چند ماه به طول بیانجامد میتواند کمر اقتصاد کشور را بشکند که خیلی هم دور از تصور نیست.
زمانی که رهبری گفتند ما آغازگر جنگی نخواهیم بود این روزها را میدیدند و میدانستند که سعودیها و صهیونیستها بدنبال چه هستند. سعودیها میخواهند ما را وادار به آغاز جنگ کنند و خود را در جایگاه کشوری مظلوم که فقط قصد دفاع از خود را دارد قراردهند. جنگی که اگر ما آغازگرش باشیم و حتی اگر از نظر نظامی دست برتر را داشته باشیم در صورت ادامه دار شدن آن بیشتر به ضرر ما خواهد بود تا سعودیها. باید مراقب باشیم و با بصیرت و بینشی که رهبری دارند دست به حرکتی نزنیم که آغازگر یک جنگ تمام عیار باشد. این دقیقا آن چیزیست که بن سلمان و همپیمانانش بدنبال آن هستند، آغاز جنگی از سوی ایران.