هفته گذشته درخش اخبار هفتگی سایت صدای مدافعان خبری منتشر شد مبنی بر اینکه سه هزار و ۲۳۰ نفر از فرزندان شاهد و ایثارگر استان اردبیل بیکار بوده و در انتظار یافتن شغل هستند. در این خبر همچنین آمده بود که هزار و ۷۰۰ نفر از این افراد دارای تحصیلات عالی دانشگاهی کارشناسی و کارشناسی ارشد و هزار و ۵۲۰ نفر نیز دیپلم و یا زیردیپلم میباشند. پس از انتشار این خبر که واکنشهای مختلفی از سوی مخاطبانمان را به همراه داشت، بر آن شدیم تا بار دیگر به موضوعی بپردازیم که از دغدغههای اصلی این روزهای فرزندان شاهد و جامعه ایثارگران است، دغدغهای به نام بیکاری و عدم وجود فرصتهای شغلی مناسب در کشور برای این عزیزان.
طبق همان گزارش که در پی مصاحبهای با معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل صورت گرفت، استان اردبیل با تقدیم سه هزار و ۴۰۰ شهید از مجموع ۲۲۰ هزار شهید دوران دفاع مقدس و حدود ۱۰ هزار جانباز جزو سه استان برتر در کشور است که بیشترین شهدا را تقدیم نظام جمهوری اسلامی ایران کرده است. این به این معنیست که مشکل بیکاری در جامعه ایثارگران و فرزندان شاهد چالشی فراتر از استان اردبیل می باشد و در سراسر کشور و در شهرهای کوچک و بزرگ جامعه ایثارگران از آمار بیکاری بالایی رنج میبرند. دولت و مجلس پس از پیشنهاد مقام معظم رهبری در سال ۹۵ با تصویب لایحه برنامه ششم ماده ۱۰۲ استخدام فرزندان شاهد و ایثارگران در نهادهای دولتی، کمک بزرگی به مسئله اشتغال این عزیزان کردند، اما متاسفانه همچنان آمار بیکاری میان ایثارگران و فرزندان شاهد بسیار بالاست.
سال گذشته در متنی که با عنوان «چرا مسئولان توجه لازم را به وضعیت اشتغال ایثارگران نمی کنند»، تلاش کردیم در این مورد به مسئولان اخطار بدهیم که اگر به این موضوع رسیدگی نکنیم اوضاع بیکاری میان فرزندان شاهد که وارثان اصلی نظام و انقلاب هستند بدتر و بدتر خواهد شد. جمعیت جویای کار در کشور سال به سال بیشتر می شود و به گفته کارشناسان اقتصادی ممکن است با یک سونامی بیکاری روبرو باشیم. مسئله اشتغال ایثارگران و فرزندان شاهد هم روزبه روز وخیمتر خواهد شد زیرا این عزیزان مراحل سازندگی عمر خود را می گذرانند و نیاز به شغل دارند.
البته در این هرج و مرج و ندامکاریهای مسئولین هر ازگاهی اخبار خوب هم به گوش میرسد. چندی پیش، مدیرعامل صندوق اشتغال و کار آفرینی ایثارگران در مصاحبهای اظهار داشته بود که در سال ۹۷، با توجه به تسهیلات مالی و خدمات بنیاد شهید، برای ۱۲ هزار نفر از ایثارگران، زمینه خود اشتغالی و کار آفرینی ایجاد شده است. به گفته وی، در نیمه دوم سال ۹۷ نیز ۲۲۰۰ نفر از ایثارگران ساکن مناطق روستایی، وام روستایی کارآفرینی دریافت کردند که مبلغ آن نیز به ازای هر نفر ۵۰ میلیون با نرخ سود ۶ درصد گرفتهاند. البته سقف این وامها ۱۵ میلیارد تومان است که با توجه به حرفه و درخواست متقاضیان پرداخت میشود.
البته سوالی که پیش می آید این است که آیا بستر و ساختار مناسب برای استفاده ایثارگران از این وامها بخصوص در شهرهای کوچک وجود دارد؟ به گفته اقتصاددانان بخش زیادی از وامهای کار آفرینی و اعتباراتی که صرف اشتغال میشود به دلیل عدم برنامهریزی و نظارت دقیق به هدر میرود و بخش دیگری نیز به سمت واسطهگری و دلالی کشیده میشود. کارشناسان عدم برنامهریزی دقیق دولتی را علت اصلی بی ثمر ماندن وامهای کار آفرینی به ایثارگران میدانند.
به هر حال به توجه با اینکه هم اکنون و طبق آمار رسمی بنیاد شهید، نیاز به ۶۳ هزار فرصت شغلی برای فرزندان ایثارگران که بخش عمده آنان از تحصیلات عالی برخوردار هستند، وجود دارد، نیاز مبرمی به بررسی دقیقتر این موضوع از سوی مسئولین و مقامات دولتی وجود دارد.