این هفته روابط عمومی کل سپاه در اطلاعیهای از شهادت دو تن از پاسداران رشید مدافع حرم در حمله موشکی اسرائیل در حومه شهر دمشق خبر داد. پیش از هر چیز لازم است با عرض تبریک و تسلیت به مناسبت شهادت این دو عزیز مدافع حرم، برای خانوادههای محترمشان صبر جمیل آرزو کنیم. در ضمن از فرماندهی سپاه قدس تقاضا داریم در خصوص نحوه شهادت این دو عزیز اطلاعرسانی کرده تا با واقعبینی و نگاه تکنیکی به حفرهها و نقاط ضعف امنیتی خود در سوریه پی ببریم. شهادت این دو عزیز یادآور این بود که ما در سوریه همچنان فداکاری می کنیم و مدافعان حرم همچنان هزینه میدهند.
روابط عمومی کل سپاه اعلام کرده است که روز دوشنبه و در پی حملات موشکی اسرائیل به حومه دمشق، سرهنگ پاسدار احسان کربلایی پور و مرتضی سعیدنژاد به درجه رفیع شهادت نایل آمدند. اکنون که با شهادت این دو پاسدار مدافع حرم، تعداد شهدای مدافع حرم ما پس از شکست داعش و پایان جنگ داخلی در سوریه به ۷۰ نفر رسیده، مهمترین سوال این میباشد که چرا ما همچنان در سوریه شهید میدهیم و چرا روسها تعامل اطلاعاتی و امنیتی خودشان را با ما قطع کردهاند و وقتی که محلی را تخلیه می کنند به نیروهای ما خبر نمی دهند؟ آیا باز هم معامله ای در جریان است که طی آن قرار است نیروهای مدافع حرم قربانی شوند؟ چرا در خصوص نحوه این تعاملها و مسائل محیطی که به شهادت نیروهای ما می انجامد گزارش جامعی ارائه نمیشود؟.
مخاطبان سایت صدای مدافعان به خوبی میدانند که این برای چندمین بار است که نیروهای ما قربانی حملات موضعی اسرائیلیها در خاک سوریه میشوند و در اکثر موارد هم نیروهای روسی پیش از انجام عملیات در جریان قرار گرفته اند ولی تعاملی با ما نکرده اند. در دو سال گذشته در پی حملاتی که عمدتا شبانه و از طریق جنگندهها صورت گرفته، نیروهای ما در سوریه دهها شهید دادند ولی نیروهای دیگر کشورها تلفاتی نداشته اند. به عنوان مثال شهدایی مانند شهید سید عمار موسوی، شهید مهدی لطفی نیاسر و شهید اکبر زوار جنتی از مدافعان حرم غیور ما بودند که در حملات هوایی به شهادت رسیدند و متاسفانه به نظر نمیرسد پایانی بر این خسارتهای جانی و مالی متصور باشد.
ما بارها به موضوع حضور ادامهدار نیروهایمان در سوریه پرداخته و این سوال را مطرح کردهایم که چرا همچنان در سوریه نیرو داریم و شهید میدهیم؟ تابستان گذشته هم گفتیم که ما همچنان پس از اتمام درگیریها با داعش در سوریه، شهید میدهیم اما به دلیل حساس بودن شرایط نظامی در سوریه و عدم اطلاعرسانی صحیح در این زمینه، تحلیلگران واقعا نمیتوانند تشخیص درستی مبنی بر رویدادهای نظامی دو سال اخیر در سوریه داشته باشند. ولی اجماع کلی این است که زمان آن فرارسیده که نیروهای سوری که دیگر میتواند به طور مستقل از امنیت این کشور محافظت کنند و با توجه به اینکه کشورهایی مانند ترکیه، روسیه، قطر و چین بازارهای سوریه را تحت کنترل درآوردهاند، ما به حضور نظامی خود در سوریه پایان دهیم و وارد فاز حضور اقتصادی و سرمایهگذاری در پروژههای بازسازی آن کشور شویم.
یکی از چالشهایی که نیروهای ما همواره در سوریه داشتهاند آسیب پذیری از حملات هوایی بوده است. شکل دیگر این ضعف را ما در سالهای گذشته با همکاری با نیروی هوایی روسیه حبران کردیم. در واقع حمایت هوایی روسیه از حملات زمینی ما بود که باعث شکست داعش شد. در سالهای اخیر اما ایران نه تنها حمایت هوایی روسها را نداشته، بلکه عملا روس ها درمقابل ما قرار گرفته اند و تلفاتی همچون شهادت سرهنگ کربلایی پور و سعید نژاد نیز نتیجه مستقیم این ضعف های عملیاتی و اطلاعاتی است. حتی در چند مورد شاهد آن بودهایم که روسها تجهیزات نظامی خود را ساعاتی پیش از حملات موشکی اسرائیلیها به اماکن امن منتقل کردهاند اما ما در پی همان حملات، تلفات بالایی دادیم.
پس از شهادت سرهنگ کربلایی پور و سرهنگ سعیدنژاد، در شبکههای اجتماعی هم واکنشها و انتقادات زیادی از طرف کاربران در مورد حضور طولانی بچههای مدافع حرم مشاهده شد. با توجه به اتفاقات اخیر در منطقه و حمله نظامی روسیه به اوکراین که تا حدی باعث از میان رفتن اعتبار پوتین در افکار عمومی در کشور شده، بسیاری از کاربران فضای مجازی در شبکههای اجتماعی همکاری نظامی ما با روسیه را در آینده زیرسوال برده و میخواهند بدانند که روسها امروز چه نقشی در ریخته شده خون شهدای مدافع حرم ما در سوریه بازی میکنند؟
در همین راستا در خرداد ماه ۹۹ لوان جاگاریان، سفیر روسیه در کشورمان در مصاحبهای گفته بود «طبیعی است که اسراییلیها مایل نیستند به نیروهای روسیه ضرری وارد بکنند. البته یک بار این اتفاق رخ داده و روسیه ۳۲ نفر را از دست داد. مسکو به شدت از این اقدام اسراییل انتقاد کرد. پس از آن هشدار بسیار محتاطانه عمل کردند». با توجه به هماهنگی روسیه و اسرائیل، طبیعی است که در هیچ یک از حملات هوایی اسرائیل در ۱۵ ماه گذشته، هیچگونه خسارات مالی و جانی متوجه روسها نشده. در مقابل روس ها ما را بایکوت کرده اند ما نزدیک به ۷۰ شهید فقط پس از پایان جنگ با داعش در سوریه دادهایم.
پیشتر هم گفته بودیم که ما هزینههای زیادی در سوریه کردیم و جدا از صدها شهید مدافع حرم از نظر منابع مالی هم بیشتر از دیگر کشورهای دوست و همپیمانان دولت بشار اسد در سوریه سرمایهگذاری کردهایم. متاسفانه اما این سرمایه گذاریها کارکرد امنیتی لازم را نداشته. با توجه به افزایش فشارهای بین المللی علیه روسیه و نزدیک تر شدن رژیم اسد به مسکو، بنظر میرسد که وضعیت ما در سوریه با پیچیدگیهای بیشتری روبرو باشد و به تعبیر دیگر بازی در سوریه طی هفته ها و ماههای آینده خطرناکتر خواهد شد. باید توجه داشت که رژیم اسد هم بسیار عملگراست و اکنون که روسیه ما را بایکوت اطلاعاتی کرده و در ضمن کشورهای عربی هم به سوریه نزدیک تر شده اند، احتمال زیادی دارد که دولت دمشق به بازتعریف تعاملات خود با ایران بپردازد.