ماه گذشته نگاهی داشتیم به کارنامه دکتر قاضیزاده هاشمی در شش ماه آغازین ریاستش در بنیاد شهید و امور ایثارگران. پس از انتشار آن مقاله، تعدادی از مخاطبان ما با ارسال پیام و نظراتشان از ما خواستند بیشتر در ارتباط با مواردی مانند انتصابها درون سازمانی بنیاد و فعالیتهای اقتصادی زیرمجموعههای بنیاد بگوئیم و از رئیس محترم بنیاد شهید بخواهیم توجه و نظارات بیشتری روی فعالیتهای زیرمجموعههای بنیاد و همچنین مدیران و مسئولین استانی مراکز بنیاد شهید در شهرها و شهرستانهای کوچکتر داشته باشد تا از سودجویی و سواستفاده بیشتر از ایثارگران و خانوادههای شهدا جلوگیری شود.
پیش از هر چیز باید این نکته را یادآوری کنیم که دکتر قاضیزاده که خود عضو خانواده بزرگ ایثارگران است و پیشینه تحصیلی و کاری ایشان بسیار درخشان و قابل ستایش است فهم و درک خوبی از مشکلات و چالشهای جامعه ایثارگری دارد و بارها در گردههماییها و سخنرانیهایش نشان داده که با وجود تمام محدودیتهای مالی و انسانی بنیاد، صمیمانه قصد کمک به جامعه ایثارگری را دارد. خود او نیز از آغاز به خوبی میدانست که مسیر پرفراز و نشیب و سختی را به عنوان رئیس بنیاد شهید پیش رو خواهد داشت. این نکته از این لحاظ حائز اهمیت و یادآوری است که تمام انتقادات ما و دیگر رسانههای نزدیک به جامعه ایثارگری از ایشان از روی دلسوزی و تنها به خاطر نگرانهاییی است که از بابت وخیمتر شدن وضعیت اقتصادی ایثارگران و خانوادههای شهدا داریم.
همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، یکی از انتقاداتی که نه تنها در دوران کوتاه ریاست دکتر قاضی زاده، بلکه سالهاست که به مدیران و روسای بنیاد شهید و امور ایثارگران وارد بوده، انتصابهای حاشیهساز و بعضا نادرست درون سازمانی است که نه از روی پیشینه کاری و تجربیات افراد، بلکه بر پایه دوستیها و روابط فامیلی انجام گرفته است. میتوان گفت که دقیقا همین نوع انتصابها هستند که منجر به رانتخواری و فساد در بدنه سازمانهای دولتی مانند بنیاد شهید شدهاند
یکی از انتصاباتی که اخیرا کمی حاشیه ساز بود انتصاب طاهر موهبتی به عنوان معاون منابع انسانی بنیاد شهید بود که در پی آن و در اقدامی دیگر رئیس بنیاد شهید، دکتر موهبتی را به عنوان رئیس هیئت مدیره سازمان اقتصادی کوثر هم منصوب کرد. مشکلی که بسیاری از دلسوزان جامعه ایثارگری با این انتصاب دارند این است که دکتر موهبتی که در دولت قبلی در وزارت بهداشت سمت داشت، در چندین مورد متهم به انتصابات فامیلی در آن وزارتخانه شده و حاشیههای زیادی را برای وزارت بهداشت ایجاد کرد. همانطور که مستحضرید، وزارت بهداشت در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی زیر نظر عموزاده رئیس کنونی بنیاد شهید اداره میشد که انتصاب دکتر موهبتی را سوال برانگیزتر میکند. نگرانی بسیاری از ایثارگران این است که اینگونه انتصابات تنها باعث میشود بنیاد درگیر حاشیههای بیشتر شود، حتی اگر افراد منتصب شخصا درگیر فساد مالی نباشند.
در مورد تخلفات و سواستفادههای مالی در زیرمجموعههای بنیاد در چندین مورد قبلا نوشته بودیم و اینکه انتظار داریم دکتر قاضیزاده با جدیت بیشتری با چنین مواری برخورد کند. چندی پیش در مورد شرکت شاهد گفتیم و اینکه این شرکت که در زمینههای املاک و ساختمان، بازرگانی، سوخت و انرژی و بازار سرمایه فعالیت گستردهای دارد، اداره هر یک از زمینههای مذکور را به عهده یک شرکت هلدینگ تخصصی و شرکتهای فرعی هلدینگ سپرده و این باعث هرج و مرج و عدم شفافیت مالی و نهایتا تراکشهای غیرقانونی شده و به رد و بدل شدن غیرقانونی میلیاردها تومان از حق و حقوق جامعه ایثارگران انجامیده است.
در ارتباط با تلاشهایی که در زمینه مبارزه با فساد در بنیاد شهید و زیرمجموعههای آن توسط دکتر قاضیزاده انجام گرفته میتوان به پرونده بانک دی و تغییراتی که پس از سر کار آمدن رئیس جدید بنیاد در شهریور ۱۴۰۰ انجام گرفته، اشاره کرد. به گفته خود دکتر قاضیزاده هاشمی «بانک دی در رنکینگ بانکهای کشور جزو سه چهار بانک آخر است و با اینکه بانک کوچکی است، اما پروندههای فساد بزرگی دارد. اخیرا هم شنیدیم که مدیرعامل و مجموعه هیئت مدیره آن زندان رفتهاند و همچنین نماد این بانک در بورس به مدت ۲ سال است که بسته شده و اصطلاحا مشمول ماده ۱۴۱ شده است.» رئیس بنیاد همچنین درباره تلاشهایی که انجام شده افزود: «بنده از وقتی که به بنیاد شهید آمده ام تلاش کردم تا هیئت مدیره بانک دی را تغییر دهم، اما سوال این است که آیا ما توان این تغییر را داریم؟ نه. بنده نماینده سهامداران هستم و باید طبق قانون افراد را به هیئت مدیره فعلی بانک دی معرفی کنم که این هم جزو مقررات عجیب بانک مرکزی است با این وجود هیئت مدیره فعلی مستندات افراد معرفی شده را به بانک مرکزی اعلام نمیکردند، اما نهایتا با فشار و پیگیری این اتفاق افتاد».
پرونده مربوط به بانک دی نشان دهنده این موضوع است که نمیتوانیم از رئیس بنیاد شهید انتظار معجزه داشته باشیم. با وجود اینکه مدیران ارشد بنیاد شهید در قبال جامعه ایثارگری مسئولیت دارند اما این دولت و مجلس هستند که باید به کمک بنیاد بیآیند و با نظارت بهتر و تخصیص بودجه مورد نیاز آنها، جلوی زدوبندهای غیرقانونی را بگیرند و اجازه ندهند شرکتهایی که با بنیاد برای خدمترسانی به جامعه ایثارگری قرارداد میبندد حق ایثارگران و خانوادههای شهدا را پایمال کنند. مدتهاست که وقت آن رسیده که مسئولین و مدیران دست از شعار دادن بردارند و در عمل به جامعه ایثارگری نشان دهند که برای مبارزه با مفسدین و کسانی که حق و حقوق ایثارگران و خانوادههای آنها را پایمال میکنند جدی هستند و از هیچ تلاش دریغ نخواهند کرد. مبارزه با فساد درون سازمانی یکی از خواستهّای اصلی ایثارگران و خانوادههای شهداست.