هفته گذشته انتشار یک فایل صوتی از ملاقات سردار ذوالقدرنیا و عزیز جعفری در سال ۹۷، بار دیگر بحث فساد هلدینگ یاس را تبدیل به موضوع داغ شبکههای اجتماعی کرد و کار به جایی رسید که سپاه هم واکنش نشان داد. زنده شدن بحث فساد هلدینگ یاس برای بچه های مدافع حرم هم خوشحال کننده است و هم ناراحت کننده. خوشحال کننده است زیرا شاید عاملی شود تا هفت -هشت هزار میلیارد تومان مفقود شده به سپاه باز گردد و ناراحت کننده است زیرا یادآور خیانتی است که هلدینگ یاس به بچه های مدافع حرم و محور مقاومت کرد. قرار بود سود دهی شرکت یاس صرف کمک به مجاهدت ها در سوریه و جنگ با تکفیریها شود، ولی اموال بیت المال صرف مال اندوزی و رانتخواری کسانی شد که به خون شهدای مدافع حرم خیانت کردند.
در این فایل صوتی که ۳ سال پیش هم بخشهایی از آن منتشر شده بود، سردار جعفری، فرمانده پیشین سپاه و سردار ذوالقدرنیا، معاون سابق اقتصادی و سازندگی سپاه، درباره فساد در برخی قسمتهای این نهاد با هم گفتوگو میکنند. از جمله شرکتهای زیرمجموعه و بنگاههای اقتصادی سپاه مرتبط با اختلاسهای مالی که نام آنها در این جلسه خصوصی مطرح میشود، «گروه توسعه اقتصادی یاس»، وابسته به بنیاد تعاون سپاه و تامینکننده مالی سابق برای سپاه قدس است که در اوج درگیریها در سوریه و مبارزه مدافعان حرم با تکفیریها تاسیس شد.
لازم به ذکر است که این اولین بار نیست که نام گروه توسعه اقتصادی یاس در ارتباط با پروندههای فساد مالی ذکر میشود. این شرکت در گذشته در زمینه فروش مسکن با شهرداری تهران همکاری میکرد و در یکی از موارد منتشر شده در رسانهها در خرداد ۹۳ قراردادی به ارزش ۲۰ هزار میلیارد تومان با شهرداری تهران به سرپرستی سردار محمدباقر قالیباف امضا کرد، که بدلیل عدم شفافیت مالی آن قرارداد، حاشیههای زیادی به همراه داشت. در پروندهای هم که بحث صحبت سردار جعفری و سردار ذولفقارنیا در فایل صوتی اخیر بود، رقم ۸ هزار میلیارد تومان صرفا متعلق به اموال گمشده سپاه بوده که در این گفتگوی میان فرمانده وقت و معاون اقتصادی سپاه رد و بدل شد در حالی که در پرونده شهرداری تهران هم قریب به ۴ هزار میلیارد اموال بیتالمال گم شد. بنابراین آنچه در زیر مجموعه سردار قالیباف گم شد ۱۲ هزار میلیارد تومان است
البته سردار رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابط عمومی سپاه درباره موارد ذکر شده در فایل صوتی این توضیح کلی را داد که «تخلفی در یکی از شرکتهای وابسته به بنیاد تعاون سپاه» صورت گرفته بود و متخلفان هماکنون «دوران محکومیت خود را سپری میکنند». سردار رمضان شریف البته منظورشان همان پرونده معروف عیسی شریف است که ما در گذشته به آن پرداخته بودیم اما سخنگوی سپاه هیچگاه به این سوال پاسخ ندادند که چرا شرکتی که در بحبوحه درگیری میدانی مدافعان حرم با داعش و تروریستهای تکفیری تاسیس شد، درگیر فساد مالی آن هم تا این حد میشود؟ مگر قرار نبود این شرکت از طریق اجرای پروژههای عمرانی منابع مالی لازم را برای پشتیبانی از جبهه مقاومت تامین کند؟ اگر این خیانت به مدافعان حرم و جبهه مقاومت نیست، پس چیست؟
در ارتباط با پرونده فساد مالی در این فایل صوتی ادعاهایی از سوی معاون اقتصادی وقت سپاه درباره برخی چهرهها و فرماندهان نظامی مطرح میشود، و همانطور که در بالا اشاره کردیم، از جمله این ادعاها علیه سردار محمدباقر قالیباف شهردار سابق تهران است. از زمان بازنشر دوباره فایل صوتی تا امروز محمد باقر قالیباف سکوت کرده و هیچ واکنشی به آن نشان نداده است. متاسفانه برخی دیگر از مقامات ارشد سپاه هم در پاسخگویی به اتهامات وارده فرماندهان ارشد با سکوت خود به شبهات افزودهاند. در پاسخ ارسالی و کلی روابط عمومی سپاه به رسانهها هم اینگونه آمده که «شرکت یاس نتوانست به طور کامل در اهداف اقتصادی خود موفق شود و از طرفی چون بیرون از ساختار سپاه و شهرداری ایجاد شده بود سیستمهای نظارتی این دو نهاد نتوانسته بودند نظارت موثری را در حین فعالیت این شرکت داشته باشند». به هر حال متهم شماره یک این ماجرا، رئیس کنونی مجلس و شهردار سابق تهران و فرمانده اسبق سپاه، سردار قالیباف است که ما در صدای مدافعان پیشتر در مورد نقش وی در پرونده عیسی شریفی نوشته بودیم و انتظار داریم هم ایشان و هم قوه قضائیه در مورد پروندههای مذکور برای شفاف کردن افکار عمومی پاسخ قانع کنندهایی داشته باشند.
به قول وحید اشتری، از بچههای عدالتخواه که خود از مدافعان حرم نیز بوده، «فرزندی به نام هولدینگ یاس که ۱۲ هزار میلیارد پول داخلش گم شد در واقع از هم بستری شهرداری تهران و بنیاد تعاون سپاه شکل گرفت. پای همه قراردادها را هم آقای عیسی شریفی به نمایندگی از شهرداری و جمال الدین آبرومند به نمایندگی از بنیاد تعاون سپاه امضا کردهاند. یعنی یک پای ماجرا جناب عیسی شریفی، قائم مقام سردار قالیباف است و یک پای دیگر یعنی سردار آبرومند که اخیرا بعنوان دستیار جدید رئیس مجلس منصوب شد!» البته در این میان همه کاسه و کوزهها بر سر عیسی شریفی خراب شد در حالی که سردار آبرومند بعد از آن ماجرا رئیس هیات مدیره بنگاه مالی احسان در ستاد اجرایی نیز شد. آیا وقتی مردم این حقایق را میخوانند حق ندارند بدانند چگونه فردی مانند قالیباف که هنوز پیشوند مقدس سردار را هم با خود یدک میکشد، همچنان در بالاترین مقامات حکومتی پست میگیرند و فعالیت سیاسی و اقتصادی میکند؟
در اینجا باید به این نکته هم اشاره کنیم که از این فایل صوتی میتوانیم به این نتیجه برسیم که در اصل سردار جعفری و سردار ذوالقدرنیا به عنوان پیگیر تخلفات، تمام تلاش خود را برای شناسایی افراد خاطی در این پرونده کردهاند. این دو سردار سپاه با وجود تفاوت دیدگاه و حساسیتهای فوق العاده نظارتی، درباره تمام احتمالات نسبت به سوءتدبیر یا ناآگاهی سایر افراد با هم گفتگو میکند که نهایتا منجر به پیگیری و تشکیل جلساتی در سطوح عالی میشود که نتیجه آن شفاف شدن برخی تخلفات و اشتباه بودن برخی اعتمادهای نابجا و همراهی و پیگیری برخورد با برخی از متخلفان میشود اما چه بسا برخی دستهای دیگر مانند حسین طائب از محاکمه شدن یک سری از افراد جلوگیری کردند.
باید از سیاستگذاران بپرسیم با توجه به ارقام پولهای گمشده و رخنه کردن فساد در برخی از این شرکتهای هولدینگ و زیرمجموعهها، آیا واقعا وجود اینگونه مجموعهها سودی برای سپاه و به طور کلی برای نظام دارد که در گذشته بارها باعث خدشه دار شدن نام مقدس سپاه هم شدهاند؟ به هر حال باید توجه داشت که بدنه سپاه سالم است و اگر به فسادهایی همچون شرکت یاس به درستی رسیدگی شود، خدمت بزرگی به سرداران و سربازان پاک سپاه صورت گرفته است.