در حالی که ۲ سال از انهدام هواپیمای اوکراینی میگذرد، پس لرزههای آن حادثه همچنان در مجموعه هوافضای سپاه حس میشود و سوالات بی پاسخ زیادی هنوز باقی مانده است. متاسفانه اذهان عمومی سپاه را مقصر اصلی حادثه میدانند دیگر شخصیتها و نهادها هم به این ذهنیت عمومی دامن میزنند زیرا می خواهند از مسئولیت فرار کنند. پس از آخرین اظهارات سردار حاجی زاده معلوم شد که در زمان حادثه، سپاه با فداکاری، تمام مسئولیت را پذیرفت تا از حاشیهها بکاهد، ولی دستهای آشکار و پنهانی هم بودند که مسببان اصلی این فاجعه بودند ولی در عمل تاکنون هیچ مسئولیتی نپذیرفتهاند. امید است که قوه قضائیه با پیگیریهای دقیق، همه کسانی که باعث بروز این فاجعه شدند را به پای میز محاکمه بکشاند.
با مصاحبه سردار حاجی زاده سوالاتی پاسخ داده شد و سوالاتی نیز اضافه شد. هنوز روشن نیست که اصولا چرا در آن شرایط حساس، حریم هوایی کشور بسته نشد و اجازه پرواز به هواپیمای مسافربری داده شد. همانطور که سردار حاجی زاده گفت «اجازه شلیک و دستور شلیک داده نشده بود اما شخصی که شلیک کرد را در آن فضا قرار داده بودند». این بدان معنی است که افراد و گروههایی عمدا اطلاعات غلط به اپراتور داده و عملا این فرد را در موقعیتی قرار داده اند که به هواپیما شلیک کند. سوال اینجاست که چطور اپراتور ارتباط رادیویی خود را از دست داد و با چه ترفندهایی اپراتور را به این نتیجه رساند که هواپیمای مسافربری را موشک کروز ببیند؟ و چطور اپراتور را قانع کردهاند که موشک دوم را هم شلیک کند؟
تقریبا هیچ مصاحبه یا سخنرانی نیست که در آن از فرماندهان ارشد سپاه در ارتباط با سانحه شلیک به هواپیمای اوکراینی و تحقیقات مربوط سوال نشود. این در حالیست که تحقیقات در مورد این سانحه که هم توسط سازمان هوایی کشور و هم نهادهای بینالمللی انجام شد به این نتیجه رسید که هرچند اشتباه اپراتور سامانه دفاعی باعث بروز فاجعه شده، ولی این ماجرا ابعادی وسیعتر از یک فرد دارد زیرا همانطور که سردار حاجی زاده گفت، اپراتور را عده ای در موقعیتی قرار دادند که نباید قرار میدانند.
در حالی که از شب حادثه تا سه روز بعد گمانهزنیهای مختلفی پیرامون علت این سانحه مطرح میشد، در نهایت پس از ۷۲ ساعت ستاد کل نیروهای مسلح با انتشار اطلاعیهای، علت سقوط پرواز ۷۵۲ را هدف قرار گرفتن غیرعمد توسط سامانه پدافندی در اثر خطای انسانی عنوان کرد. اکنون با سخنان سردار حاجی زاده معلوم میشود که سپاه در آن مقطع فداکاری کرده و همه مسئولیت را برعهده گرفته است ولی برخی هم در دولت وقت که از محبوبیت سپاه دل خوشی نداشتند، تمام تلاششان را کردند که سپاه را تخریب کنند و دیگر عاملان فاجعه را تبرئه نمایند. در آن روزها فرضیه توطئه خارجی و جمینگ هم مطرح بود که سردار حاجی زاده این سناریو را رد کرد. با این حساب سرنخ های سقوط هواپیمای اوکراینی را باید در انتقامجوییهای داخلی پیدا کنیم.
یکی از موضوعاتی که متاسفانه باعث سوءاستفاده و توطئهسازی رسانههای بیگانه و خدشهدار شدن وجهه سپاه در این حادثه تلخ شد، تاخیر ۳ روزه این نهاد نظامی-مردمی در اعلان خبر شلیک موشک توسط هوافضای سپاه به هواپیمای ۷۵۲ بود. سردار حاجیزاده در بخشی از مصاحبه خود میگوید «آن روز ما نمیتوانستیم بگوییم گوشهای از حادثه بر عهده دیگری است، پس همه مسئولیت را پذیرفتیم.» اگر این سخنان را در کنار این واقعیت قرار دهیم که به اپراتور اطلاعات غلط داده شده، میتوانیم نتیجه بگیریم که دستهایی پنهان در کار بوده تا این فاجعه رخ بدهد و مقصر اصلی پدافند ضدهوایی سپاه شناخته شود.
سردار حاجیزاده دلیل تاخیر در اعلان خبر و انکار شلیک به هواپیما را این موضوع عنوان کرده که خود مجموعه هوافضای سپاه نیز در آن زمان در حال تحقیقات بود و اصولا موضوع به قدری باورنکردنی بود که امکان اعلان سریع فاجعه وجود نداشت. کاربران شبکههای اجتماعی این توضیحات را عذر بدتر از گناه میخوانند، ولی این سناریو را نمیتوان نادیده گرفت که شاید برادران هوافضای سپاه هم درمقابل یک عمل انجام شده قرار گرفته و غافلگیر شده بودند. این موضوعی است که سپاه هنوز درخصوصش افشاگری نمی کند ولی واقعیت این است که ادامه این سکوت تنها باعث افزایش بدبینیها و اتهام زنیها به سپاه میشود. کار بجایی رسیده که یک پژوهشگر هوانوردی، به نام آندره میلن، ادعا کرده که سپاه در همان مقطع زمانی در ارتباط با واحد سیستم پدافند دفاعی تور ام ۱ از تکنولوژی جنگی ایجاد اختلال پارازیتی استفاده کرد که باعث اختلال در سیستم و شلیک نهایی شده است.
برخی رسانههای غربی حتی فراتر رفته و ادعا کردهاند که نیروهای مسلح ایران همه فرکانسها و سیستمهای جی پی اس و فرستندههای ردیاب اضطراری هواپیمای اوکراینی را خاموش کرده و همزمان به استفاده از تکنولوژی ایجاد اختلال پارازیتی در منطقه ادامه داده تا نیروهای محلی بتوانند به محل سقوط برسند و به طور فیزیکی فرستندههای ردیاب اضطراری ای ال تی را از کار بیندازند! متاسفانه مردم در معرض این ادعاها قرار می گیرند و این حرف ها را باور میکنند. در مقابل سپاه هم برای حفظ آبروی عده ای و یا به علت معذورات اطلاعاتی سکوت کرده که البته این سکوت تنها به ضرر خود سپاه تمام می شود.
هرچه بیشتر حادثه را مرور می کنیم و به توضیحات و نتابج تحقیقات توجه میکنیم، بیشتر امکان صحت این سناریو تقویت میشود که اختلافات میان دولت گذشته و سپاه و چه بسا از آن مهمتر، اختلافات در بخشهایی از بدنه سپاه به عدهای این فرصت را داده باشد تا اینچنین با آبروی نظام و نیروهای مخلص سپاه به قیمت از دست دادن جان انسانهای بیگناه بازی کنند.