قانون تبدیل وضعیت ایثارگران چالشی است که تاکنون به نتیجه نرسیده زیراکه دستگاههای مختلف درگیر یک روند بروکراتیک هستند و در ضمن نظران معتقدند برخی دستگاهها در اجرای قانون تبدیل وضعیت ایثارگران تعلل میکنند.
تاکنون سال ۱۴۰۰ خبرهای آنچنان مثبت و دل گرم کننده ای برای جامعه ایثارگران نیاورده است و در حالی که بلاتکلیفی وضعیت ایثارگران و جانبازان هر سال رو به وخامت می رود، انگار نه تنها با اعتراضهای برخی از مسئولان (مانند سلیمان رستمیان، مدیر کل بنیاد شهید استان البرز که در طول سال جاری بلندگویی جامعه ایثارگری بوده)، بلکه با تلاشهای نمایندگان مجلس نیز نتیجه ای حاصل نمی شود و امیدی نیست که وضعیت ایثارگران به زودی عوض شود.
جالب اینجا است که تاکنون و پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم یکی از متداولترین بهانههای مسئولان در این مورد ناکارآمدی دولت روحانی بود، اما در حال حاضر آسانتر است که به کم و کاستیهای بودجه اشاره کنند و بگویند که اقتصاد مقصر تمام مشکلات جامعه است. در کل مسئولان ذیربط نباید به بهانه های مختلف از اجرای قانون شانه خالی کنند. در جلسه هفته گذشته کارگروه اشتغال استان های کشور، موضوع تعلل برخی از دستگاههای استانی در زمینه کم کاری در تبدیل وضعیت فرزندان شاهد و ایثارگر مطرح شد. سلیمان رستمیان، مدیرکل بنیاد شهید البرز با بیان اینکه درخواست ما از مدیران دستگاههای اجرایی عمل به قانون و تبدیل وضعیت فرزندان ایثارگران و شهدا است، تصریح کرد: این موضوع دارای مصوبه بوده و بودجه مورد نیاز آن نیز تامین شده است بنابراین کمکاری یا بیتوجهی از سوی مسئولان به بهانه کمبود بودجه پذیرفتنی نیست.
یکی از بزرگترین مسئلههایی که مانع اجرایی شدن قانون وضعیت ایثارگران به صورت کامل میشود، بخشنامهای است که به امضاء محمد باقر نوبخت رئیس سابق سازمان برنامه و بودجه کشور و جمشید انصاری رئیس سابق سازمان اداری و استخدامی کشور رسیده است.
بر اساس اعتبارات مالی مجلس در قانون بودجه ۱۴۰۰ مصوب شده است که، در راستای اجرای بند (ذ) ماده (۸۷) قانون برنامه ششم توسعه، دستگاههای مشمول ماده (۲) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران مکلفند، نسبت به استخدام و نیز تبدیل وضعیت استخدامی کلیه مشمولان ماده (۲۱) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران که با عناوین مختلف در دستگاههای موضوع قانون مذکور شاغل هستند و رابطه شغلی آنها به صورت پیمانی، قرارداد انجام کار معین یا شرکتی میباشد و یا از محل اعتبارات جاری و تبصره ماده (۳۲) و ماده (۱۷) قانون مدیریت خدمات کشوری و اعتبارات طرحهای عمرانی و یا سایر عناوین از جمله حاکمیتی و تصدی گری موضوع بندهای (الف) و (ب) ماده (۴۵) قانون مدیریت خدمات کشوری خدمت نموده و یا مینمایند با طی مراحل گزینش با رعایت تبصره (۲) بند (و) ماده (۴۴) قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۹/۱۰/۱۵ به صورت استخدام رسمی اقدام کنند.
به گفته حمید رضا حاجی بابایی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، اعتبار مورد نیاز اجرای حکم تبدیل وضعیت استخدامی ایثارگران (از محل ردیف ۸۸ )به مبلغ پنج هزار میلیارد (۵۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال در اختیار دستگاه های اجرائی ذیربط پیش بینی شده است.
با توجه به اعتراضات زیاد ایثارگران امسال درخصوص اجرایی نشدن صحیح این قانون، واکنشهای زیادی از طرف مسئولین برای احقاق حقوق ایثارگران صورت گرفته و گروههای مختلف از قبیل جمعیت جانبازان انقبلاب اسلامی، فراکسیون ایثارگران مجلس، و کانال تلگرامی کمپین رزمندگان و جانبازان کشور (که بیش از ۴۰ هزار مخاطب دارد و خوشبختانه با مدیریت آقای ملایی یکی از محبوبترین منابع پیگیری امور ایثارگری شده است)، صدای مدافعان، ایثارگران، جانبازان، و خانواده شهدا را منعکس میکنند.
انشاالله مسئولان به حرفهای خود پایبند باشند و در مجلس بر لزوم حرکت گامبهگام، در پی بهبود وضعیت شغلی و معیشتی ایثارگران باشند.