sedayemodafean.org بنیاد شهید

بروزرسانی قوانین باید در دستور کار بنیاد شهید باشد

از تشکیل بنیاد شهید نزدیک به ۴۲ سال میگذرد. این نهاد انقلابی که در اجرای فرمان امام خمینی (ره) در اسفند‌ماه ۵۸ تشکیل شد، یک دهه بعد و در پی موافقت مقام معظم رهبری مبنی بر ادغام سه نهاد بنیاد شهید، سازمان جانبازان انقلاب اسلامی و ستاد رسیدگی به امور آزادگان، تبدیل به سازمانی واحد شد که امروز با نام بنیاد شهید و امور ایثارگران شناخته میشود. اکنون با گذشت ۴ دهه، بسیاری از ضوابط اجرائی و قوانین این سازمان نیاز مبرم به تغییر و بروزرسانی دارند و در حالی که در سالهای گذشته روسا و مدیران بنیاد وعده‌هایی مبنی بر بروزسانی برخی از قوانین «تاریخ گذشته» این سازمان داده‌ بودند، در عمل کاری از پیش نبرده‌اند. اکنون که دو ماهی از به سر کار آمدن دکتر قاضی-زاده هاشمی میگذرد، نگاه‌ها به سوی اوست تا بلکه بتواند نه تنها برخی از قوانین ایثارگری را بروز کنند، بلکه جوابگوی انتظارات جامعه ایثارگری هم باشد که البته بدون تعامل با مجلس شورای اسلامی غیرممکن است.

در ارتباط با تعامل با مجلس و بروزرسانی برخی از قوانین ایثارگری، هفته گذشته عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، از رئیس جدید بنیاد شهید، دکتر قاضی‌زاده هاشمی، درخواست همکاری و کمک کرد. طبق گزارشهای منتشر شده در رسانه‌های نزدیک به جامعه ایثارگران، رجب رحمانی، نماینده ایثارگر مردم تاکستان، با اشاره به ضرورت تصویب قوانین جدید ایثارگری در قانون برنامه‌ پنج‌ ساله‌ هفتم توسعه و در مورد لزوم آسیب‌شناسی قوانین ایثارگری گفت: «در چهارچوب به روز رسانی قوانین ایثارگری در مجلس، از رییس بنیاد شهید خواستیم تا با ایشان جلسه‌ای داشته باشیم و مصمم هستیم تا مسئله‌ ایثارگران عزیز را حل و فصل کنیم و برای ایثارگران یک سری امتیازات در قانون دیده شده که امیدواریم دولت محترم در اجرایی شدن آنها مصمم باشد تا برای لایحه بودجه ۱۴۰۱ و قانون برنامه پنج‌ساله‌ی هفتم موانع قانونی و مشکلاتی نداشته باشیم.»

این روزها خانواده‌های شهدا و بخصوص جانبازان از برخی از قوانین کهنه و غیر ضروری کنونی گله‌مند هستند و تقاضای بروزرسانی و یا تغییر آنها را دارند. به عنوان مثال میتوانیم به قوانین استخدام خواهران و برادران شهدا اشاره کنیم. در شرایط فعلی این عزیزان در آخرین سطح اولویت قرار دارند و سهمیه ای به آنها نمیرسد. شهدای مجرد هم که هیچ کدام از اعضای خانواده‌یشان استخدام نیستند و دارای فرزندی نبوده و پدر و مادرانشان هم در قید حیات نیسنتند، خواهر و برادرشان هیچ سهمیه استخدامی ندارند. همچنین میتوانیم به قوانین بازنشستگان اشاره کنیم که کسانی که پرداخت بیمه دارند و به محض اینکه بازنشست میشوند، حقوق یا کمک معیشتی بنیاد به آنها قطع میشود و بسیاری از این عزیزان باید با شرایط جانبازی و فقر حاکم بر زندگی سر کنند و خرج درمان بیماریهای خود را از جیب بدهند.

در میان چالشهای یاد شده، از آنجایی که بسیاری از ایثارگران و جانبازان سالهای کهنسالی خود را میگذرانند و نیازهای آنها همواره در حال تغییر است و مخارج دارو و درمان آنها بیشتر و بیشتر می شود، نیازهای جدیدی دارند که باید با ایجاد سازوکارهای جدید مورد توجه قرار گیرد. در همین حال بازماندگان و خانواده‌های شهدا هم که فرزندان آنها از نسل سوم انقلاب هستند آماده ورود به بازار کار و یا رده‌های تحصیلی عالی‌رتبه میشوند، اما قوانین کنونی نیازهای نسلهای دوم و سوم ایثارگران و شهدا را به شکلی که باید و شاید در نظر نگرفته است.

پیشتر در مورد نیازهای روحی-روانی و مشاوره‌ای فرزندان شاهد و خانواده‌های شهدا و ایثارگران گفته بودیم. علم و آگاهی امروز ما در این زمینه طبیعتا از سه دهه پیش فراتر رفته و این مهم باید در اولوبت قوانین و مدیران بنیاد و نمایندگان محترم مجلس قرار گیرد. اگر به خاطر داشته باشید سال گذشته هنگامی که مجلس یازدهم بروی کار آمد با یدک کشیدن نام «مجلس انقلابی» و مجلسی که تعداد نمایندگان ایثارگر و جانباز و فرزندان شهدای آن از ادوار گذشنه بیشتر بود، امید میرفت تا این جمع از نمایندگان به چالشهای جامعه ایثارگری رسیدگی کنند. متاسفانه اما مجلس یازدهم هم مانند ادوار گذشته مجلس ناامیدمان کرد و با وجود شعارهای داده شده، کمتر تعاملی میان فراکسیون ایثارگران مجلس و بنیاد شهید دیدیم. متاسفانه بنظر می رسد که داستان ایثارگران و خانواده شهدایی که به پست و مقام می‌رسند، مثل بقیه مسئولان کشور است و به محض اینکه پشت میز ریاست و مسئولیت می نشینند، تمامی تعهدات و وعده‌های خود را فراموش میکنند.

نمی توان انکار کرد که قدم‌های مثبتی در همین چند مدتی که دکتر قاضی زاده هاشمی مسئولیت بنیاد شهید را بر عهده گرفته‌اند صورت گرفته، ولی به هرحال راه زیادی در پیش رو داریم. برای مثال واکنش رئیس بنیاد شهید در قابل حادثه دلخراش خودکشی و فوت یکی از فرزندان گرانقدر شهدا در شهر یاسوج مناسب ولی ناکافی بود. گزارش نهایی مدیرکل بازرسی بنیاد شهید حاکی از کم کاری و سوءتدبیر مشاور امور ایثارگران استانداری کهگیلویه و بویراحمد بود و نیز مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کهگیلویه و بویراحمد و معاون تعاون و امور اجتماعی هم به وظایف اولیه خود عمل نکرده اند. دکتر قاضی زاده هاشمی در پی دریافت این گزارش دستور برکناری مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کهگیلویه و بویراحمد و معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد این استان را صادر کرد و دستور معرفی هیئت تخلفات را صادر نمود. همچنین دکتر قاضی‌زاده طی نامه‌ای به استاندار، برکناری مشاور امور ایثارگران استانداری را نیز درخواست کرد.

جای خوشحالی است که رئیس بنیاد شهید دستوراتی را جهت دلجویی از خانواده و بازماندگان فرزند شهید مرحوم صادر کرده و مقرر شده هیئتی از بنیاد شهید و امور ایثارگران در مراسم تشییع پیکر این فرزند شهید حضور یابد. ولی همانطور که برخی از ناظران امور ایثارگران و خانواده شهدا عنوان کرده اند، این اقدامات به نوعی نوشدارو بعد از مرگ سهراب بوده و اگر در حد اخراج دو مدیر باشد، به جایی نخواهد رسید. مشکلات معیشتی ایثارگران و خانواده شهدا هر روز بیشتر می شود و اگر بنیاد اقدامی عاجل نکند، باز هم از این خبرهای دلخراش خواهیم شنید.

نظر خود را اضافه کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.