همانطور که از دو ماه قبل پیشبینی کرده بودیم، با به سر کار آمدن دولت جدید، آقای سعید اوحدی از راس بنیاد شهید برکنار شد و هفته گذشته به شکل رسمی جایگزین ایشان توسط آیتالله رئیسی انتخاب شد. اکنون با به دست گرفتن مدیریت جدید توسط دکتر قاضیزاده هاشمی، بار دیگر روزنه امیدی در جامعه ایثارگران و خانوادههای شهدا گشوده شده که شاید با تغییراتی که مدیریت جدید ایجاد خواهد کرد، برخی از نیازهای درمانی و معیشتی ایثارگران که بخصوص در سالهای اخیر نادیده گرفته شده بودند، تامین شوند. در حالی که نیازها و مطالبات اصلی جامعه ایثارگران در سالهای اخیر تغییرات چندانی نکردهاند، با توجه به شرایط بد اقتصادی کشور در چند سال اخیر، اولویتهای این قشر مظلوم و فداکار کشور در برخی عرصهها تغییر کرده است. در این مقاله مروری کوتاه و گذرا خواهیم داشت بر برخی از نیازها و مطالبات به حق جامعه ایثارگران، جانبازان و خانوادههای شهدا، به این امید که در تیم مدیریتی جدید دکتر قاضیزاده هاشمی، گوشهای شنوایی باشند و چشمانی بینا که با عزمی جزم و روحیهایی انقلابی، به این مطالبات رسیدگی کنند.
در مورد پیشینه رئیس جدید بنیاد شهید چندی پیش هم گفتیم که با وجود شبهاتی که در زمینه دلایل انتصاب ایشان وجود دارد، با توجه به اینکه ایشان عضوی از جامعه ایثارگران هستند و تحصیلات عالیه و تجربه کاری در نهادهای تصمیم ساز دارند، میتوان امیدوار بود که ایشان اتفاقات خوبی برای جامعه ایثارگران رقم بزنند.
در همین ارتباط بسیاری از همکاران قبلی ایشان در مجلس شورای اسلامی هم، مانند محسن زنگنه، نماینده تربت حیدریه، ابراز امیدواری کردهاند که دکتر قاضیزاه هاشمی از پس این وظیفه سنگین برخواهند آمد. محسن زنگه در آخرین جلسه علنی مجلس در مورد دکتر قاضیزاده هاشمی یادآوری کرد که برای رئیس جدید بنیاد «یک بحث مهم موضوع معیشت است که موضوع بسیار مهمی در کشور و جامعه ایثارگری است.» به گفته این نماینده مجلس، «بسیاری از افراد جامعه ایثارگری به دلیل از دست دادن سرپرست، نانآور، و شهادت و جانبازی، دچار مشکلات بسیار جدی معیشتی شدهاند». این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس چالشهای پیشرو را به یک «جنگ اقتصادی» تشبیه کرد.
اما واقعا در مقطع کنونی نیازهای اصلی ایثارگران و خانوادههای شهدا چیست؟ در این چتد سال که ما با ایجاد سایت خبری-تحلیلی صدای مدافعان تلاش داشتهایم تا صدای جامعه ایثارگران و خانوادههای شهدا باشیم، طرح مطالبات و نیازهای این قشر مظلوم از اصلیترین اهداف ما بوده و با وجود تمام مانعتراشیها و اتهامات غریبهها و خودیها، در راستای هدف خود از هیچ تلاشی سر باز نزدهایم. در ارتباط با نیازهای کنونی خانواده بزرگ ایثارگران کشور، باید به چند موضوع اشاره کرد. مطمئنا پرداخت حقوق معوقه ایثارگران که در سالهای اخیر تبدیل به یکی از دغدغههای آنها شده باید در اولویت قرار گیرد. در کنار آن همچنین، وعدههایی که در ارتباط با واگذاری مسکن به ایثارگران و خانوادههای شهدا داده شده است همچنان عملی نشدهاند. ضمن اینکه موضوع بیمه درماتی و مشکلاتی مانند عدم دسترسی به تسهیلات بهداشتی و داروهای مورد نیاز جانبازان موضوع مهم دیگریست که بسیاری از مخاطبان ما از عدم رسیدگی مسئولین و بی توجهی به آنها شکایت دارند.
همانطور که دکتر قاضیزاده هاشمی خودشان هم در نشست علنی روز ۲۱ شهریور اشاره داشتند، ۱۲ میلیون نفر که جامعه ایثارگران و جانبازان و خانوادههای شهدا را تشکیل میدهند هدف بنیاد شهید و امور ایثارگران هستند که بخشی از آنها، یعنی حدود ۳ میلیون نفرشان خدمات حمایتی دریافت میکنند اما بخشی دیگر متاسفانه فراموش شدهاند که شامل رزمندگان، جانبازان کمتر از ۲۵ درصد و بسیاری از فرزندان شاهد هستند. مطمئنا مدیریت جدید بنیاد کار سختی در پیش دارد و برای رسیدگی به نیازها و مطالبات به حق خانواده بزرگ ایثارگران به کمک نهادهای نظامی، دولت و مجلس نیاز دارند. با کمکهای مالی و توجه بیشتر نیروهای مسلح به این عزیزان هم میتوانیم برخی از نیازهای درمانی و معیشتی ایثارگران را برآورده کنیم
واقعیت این است که ایثارگران بسیاری در سراسر کشور زندگی میکنند که متاسفانه باید خودشان مسائل درمانیشان را حل کنند و خودشان به دنبال پزشک مورد نیاز باشند و حتی بیمارستان یا درمانگاهشان را خودشان پیدا کنند. بنیاد شهید حتی نتوانسته است امکانات و نیازهای اولیه حداقلی بسیاری از ایثارگران و خانوادههای شهدا بخصوص جانبازان را تامین کند.
در انتها بد نیست با یادداشتی از یوسف مجتهد، جانباز ۷۰ درصد جنگ تحمیلی و فعال مدنی این متن را به پایان بریم. وی در یادداشتی خطاب به مدیران و دست اندرکاران بنیاد شهید مینویسد: «اگر فاقد برنامه هستید بدانید که بزودی رسوا خواهید شد. فکر نکنید اگر فقط به درد دل ایثارگر گوش کنید مدیر موفقی خواهید بود و با بیبرنامگی وبال ایثارگران نباشید». اکنون نیز انتظار جامعه ایثارگران این است که دکتر قاضیزاده هاشمی با شناختی که از مسائل، مشکلات، مطالبات و دغدغههای جامعه ایثارگری دارند و به عنوان یک ایثارگر، در راستای تامین نیازهای مذکور از هیچ تلاشی دریغ نکنند و مثل مدیران قبلی ققط شعار ندهند.