برای اولین بار حدود سه سال پیش بود که در مورد فساد مالی در برخی شرکتهای زیرمجموعه بنیاد شهید و امور ایثارگران نوشتیم. در آن مقطع چند پرونده فساد مالی و طرح تحقیق و تفحص از بنیاد در مجلس در حال بررسی بود. در این چند سال در چند مورد هم خبرهای موثقی از گوشه و کنار در ارتباط با پروندههای فساد در زیرمجموعههای بنیاد منتشر میشد که ما در صدای مدافعان تلاش کردیم در حد امکان برخی از آنها را پوشش دهیم.
اکنون مدتی است شرکت سرمایه گذاری شاهد و فسادهای آشکار و نهان این مجموعه روی رادارهای فسادسنجی ظاهر شده است و بار دیگر این سوال تکراری را در ذهن بسیاری از ایثارگران و جانبازان ایجاد کرده که چرا عزم لازم برای جلوگیری از فساد و رانتخواری در شرکتهای زیرمجموعه بنیاد وجود ندارد و چرا مدیران رده بالا در بنیاد هیچ واکنشی به سومدیریت و تراکنشهای غیرقانونی پولهای هنگفت در این شرکتها نشان نمیدهند؟
شرکت شاهد یکی از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است که در سال ۱۳۶۳ با هدف کمک مالی و تامین آینده اقتصادی فرزندان معزز شاهد بصورت سهامی خاص ایجاد شد و نهایتا در سال ۸۴ به سهامی عام تبدیل و در سازمان بورس تهران پذیرفته شد. سرمایه شرکت در آن مقطع ۴۱۰۰۰ میلیون ریال بود اما با رشد قابلتوجهی در حال حاضر حول و حوش ۱۸,۰۰۰۰ میلیون ریال معامله میشود. در مجموع سهام این شزکت داری ۴ میلیارد سهم است که حدود سه میلیارد از آن میان خانوادههای شاهد سهامدار خرید و فروش میشود.
شرکت شاهد همچنین در زمینههای املاک و ساختمان، بازرگانی، سوخت و انرژی و بازار سرمایه فعالیت گسترده دارد که اداره هر یک از زمینههای مذکور به عهده یک شرکت هلدینگ تخصصی و شرکتهای فرعی هلدینگ است. سهامدار اصلی، مؤسسه اندوخته شاهد، بانک دی که در مورد پرونده فساد آنها نیز در گذشته نوشته بودیم، و سایر سهامداران حقوقی عمده، شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی نفت، صندوق بازنشستگی وظیفه از کارافتادگی و پس انداز، شرکت سرمایهگذاری سپه، شرکت سهامی بیمه ایران، شرکت سرمایهگذاری سبحان و صندوقهای ب -پ -کارکنان شرکت ملی نفت میباشند.
طبق گزارشهای رسیده به صدایمدافعان از سوی برخی از فرزندان شاهد، تا ماه پیش طبق روال معمول، هر ایثارگری میتوانست در پورتال سهام شرکت شاهد خرید و فروش سهم کند و پول حاصل از هر فروشی مستقیما به حساب این ایثارگران واریز میشد اما روزهای آخر مرداد ماه مبلغ ناشی از فروش سهام توسط ایثارگران به حسابهای آنها واریز نشده و نگرانی و مشکلات زیادی برای آنها ایجاد کرده است.
موارد فساد در زیرمجموعه های شرکت شاهد بسیار زیاد است. برای مثال همانطور که یکی از مخاطبان فاش نیوز گفته، شرکت شاهد در سال ۹۹ یک زمین در فردیس کرج به قیمت هنگفتی به فروش رسانده و مبلغی به میزان چند صد میلیون تومان را به عنوان سود آن گزارش داده است. اما پس از چند ماه سود چند صد میلیاردی گزارش شده به رقم ناچیزی تغییر میکند و پس از پرسوجوی عدهایی از ایثارگران، به آنها گفته شده که مدیرعامل شرکت در دسترس نیوده و شرکت توسط سرپرست اداره میشود و خلاصه اینکه هیچکس در شرکت مذکور، حتی بخش حسابداری شرکت، جوابی برای تناقض میان ارقام گزارش شده و پولی که گم شده ندارد
به گفته این مخاطب، شرکت شاهد فقط در استان مازندران پیش از ۴۰۰ هکتار زمین دارد که از آنها استفاده میکند و همچنین در دیگر نقاط کشور نیز چند هزار هکتار زمین دارد که سود و ارقام مربوط به آنها بدرستی گزارش نمیشوند و این فقط میتواند نشان از فساد مالی گسترده در این شرکت داشته باشد.
در سالهای اخیر از اینگونه موارد و پولهای «گم» شده در شرکتهای زیرمجموعه نهادهای دولتی بخصوص بنیاد شهید کم ندیدهایم و همانطور که در مورد پرونده بانک دی هم گفتیم، در چنین شرایطی بهترین رویکرد در راستای جلوگیری از پایمال شدن حق ایثارگران و فرزندان شهدا این است که مجموعههای اقتصادی فاسد از بنیاد شهید جدا شوند و مسئولان بنیاد هم به جای فعالیتهای اقتصادی تمرکز و انرژی خود را بروی انجام اقدامات خدماتی برای ایثارگران بگذراند.
واقعیت این است که فساد مالی و رانتخواری در یک دهه اخیر در بسیاری از نهادهای دولتی و شرکتهای زیرمجموعه بنیاد شهید رخنه کرده و رسانهها نیز به دلیل عدم شفافیت در دولتهای احمدینژاد و روحانی در این ارتباط کمتر فرصت پوشش و اطلاعرسانی پیدا کردند و بسیاری از پروندههای فساد بینتیجه ماندهاند. امری که باتوجه به سابقه آیتالله رئیسی در قوه قضائیه و پیشینه ایشان در پیگیری و مبارزه با فساد مالی، امیدواریم در دولت سیزدهم تغییر پیدا کند