بدون شک کرونا و آمار مرگومیر وحشتناک مربوط به مبتلایان به این بیماری اینروزها اصلیترین و بزرگترین نگرانی کشور و دولت جدید است. در حالی که حدود ۱۸ ماه از اولین فوتیهای کرونایی میگذرد، همچنان نتوانستهایم این ویروس را تحت کنترل درآورده و هم اکنون با موجهای پنجم و ششم شیوع این ویروس کشنده مواجه هستیم و روزانه دستکم ۶۰۰ تن از هموطنانمان را از دست میدهیم. رقمی که بنظر میاد برای بسیاری از مسئولین و مقامات کشور عادی شده است. در این شرایط بحرانی و حساس، همه منتظر معرفی وزاری پیشنهادی دولت سیزدهم، به ویژه وزیر پیشنهادی بهداشت به مجلس بودیم تا هرچه زودتر برنامهها و راهکارهایش را برای نجات از این اوضاع بحرانی ارائه کند تا شاید آمار مرگ و میر کاهش پیدا کند. اکنون با معرفی دکتر بهرام عیناللهی به عنوان وزیر بهداشت، همه نگاهها به سوی ایشان و راهکارهای وی برای مواجه با کرونا است. اما آیا دکتر عیناللهی تجربه و جسارت کافی در حوزه علمی و اجرایی را دارد تا بتواند به کمک دولت آیتالله رئیسی کرونا را مهار کنند یا مانند دولت گذشته فقط شعار خواهد بود و در عمل شکست خواهد خورد؟ با توجه به اینکه ایثارگران و جانبازان ۳ درصد جانباختگان کرونا را تشکیل میدهند و ده برابر بیشتر از دیگر اقشار، قربانی کرونا شدهاند، انتظار میرود دکتر عین اللهی توجه ویژهای به این وضعیت سلامت جامعه ایثاگران داشته باشد.
با نگاهی به پیشینه دکتر بهرام عیناللهی و بررسی تجربیات وی در پست های علمی و اجرایی شاید بتوان پاسخ مناسبتری به این سوال داد. دکتر عیناللهی که متولد ۱۳۳۷ است متخصص چشم پزشکی و دارای فوق تخصص قرنیه از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی است. دکتر عیناللهی در سی و اندی سال گذشته در چندین پست حساس و حیاتی نقش ایفا کرده است و رزومه کاری ایشان حاوی پستهای ذیل و البته فراتر از آن میباشد: رئیس قطب چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مسئول کمیته جذب دانشجویی جهاد سازندگی در شورای انقلاب فرهنگی، معاون درمان بهداری کل سپاه، معاون آموزشی، دبیر شورای گسترش دانشگاههای علوم پزشکی، دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی، رئیس دفتر نظارت و ارزیابی معاونت آموزشی وزارت بهداشت، مشاور دبیر انجمن آموزش علوم پزشکی ایران
به هر حال از آنجایی که این روزها سیستم بهداشتی و درمانی کشور حال و روز خوبی ندارد، حضور افرادی با تجربه در راس وزارت بهداشت که مهار ویروس کرونا را اولویت قرار دهند از نان شب واجبتر است. در حال حاضر با روزانه ۶۰۰ فوتی در روز و پر بودن تختهای بیمارستانها و کمبود اکسیژن در بسیاری از مناطق کشور جایی برای دیگر بستری کردن بیمارانی که وضعیت وخیمی دارند نیست. مشخص است که دولت و مسئولین در مهار کرونا و واکسیناسیون کاری از پیش نبردهاند که ما امروز در چنین وضعیتی قرار داریم. البته ناگفته نماند که مردم نیز پروتوکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند و با حضور در مراسم عروسی، مهمانیها و با آغار ماه محرم، در برخی عزاداریها و هئیتها، هشدارها را جدی نمیگیرند. به قول سخنگوی سازمان غذا و دارو «ما هنوز به اوج پیک پنجم کرونا نرسیدیم». تمام شواهد حاکی از این دارند که در هفتههای آینده آمار مرگ و میر بالاتر هم خواهد رفت.
همین چند ماه پیش ما در صدای مدافعان برای چندمین بار طی یک سال و نیم گذشته هشدار دادیم که اگر در حوزه ساخت و خرید واکسن درست قدم برنداریم، شاهد وخیمتر شدن وضعیت کرونا در کشور خواهیم بود. برخی مسئولین هم اینروزها با پرده برداشتن از یکسری واقعیتها که نشان دهنده عدم شفافیت دولت و وزارت بهداشت با مردم در یک و سال نیم اخیر بوده، یادآور اشتباهاتی شدند که متاسفانه در مسیر مهار کرونا و بخصوص در عدم ورود واکسن به کشور مرتکب شدیم. دو روز پیش رئیس اتاق بازرگانی تهران میان صحبتهای خود گفت که «وزارت بهداشت در فروردین ماه مانع واردات ۶ میلیون واکسن شده است.» آیاد دکتر عین اللهی در مقابل این مافیا ایستادگی خواهد کرد؟
در ارتباط با اعلام آمار و ارقام و شفافیت خبری نیز همانطور که ما نیز پیشبینی میکردیم متاسفانه صداقت کافی میان مسئولین و وزرای دولت نبوده و طبق گفتههای اخیر رئیس ستاد مقابله با کرونا، «وزارت بهداشت و دولت آمار مرگومیر را از سازمان بهداشت جهانی مخفی میکرده». تمام این صحبتها در میان آمار وحشتناک فوتیها، اهمیت ورود افرادی صادق و مدیرانی کارکشته در وزارت بهداشت دولت سیزدهم را بیشتر میکند.
با وجود اینکه که هیچ آمار رسمی از فوتیهای جامعه ایثارگران و جانبازان منتشر نمیشود و حتی به رسانههای اعلام شده تا در این زمینه آماری منتشر نکنند، طبق آماری که ما در این یک سال و نیم جمعآوری کردهایم، تعداد فوتیهای فقط میان ایثارگران و جانبازان از مرز هفتهزار نفر گذشته و دیگر به جایی رسیدهایم که انگار بجز مسئولین و مقامات و آقازادههایشان تمام اقشار دیگر مردم در خطر مرگ قرار دارند. بر اساس آمارهای رسمی، نزدیک به صدهزار نفر تاکنون جان خود را بر اثر کرونا از دست داده اند و البته آمار واقعی حدود ۲۰۰ هزار کشته است (طبق صحبتهای اخیر دکتر حریرچی) بر این اساس حدود ۳ درصد جانباختگان را ایثاراگران و جانبازان تشکیل می دهند که ۱۰ برابر بیشتر از آمار کلی جانباختگان نسبت به جمعیت کشور است.
بارها تائید کردهایم که هر بار که شاهد موج دیگری از شیوع کرونا هستیم، قشر محروم و مستضعف است که بیشترین صدمه را میبیند. کرونا بخصوص از جانبازان شیمیایی و ایثارگرانی که سالهای کهنسالی خود را طی میکنند هزاران قربانی گرفته و همچنان از گوشه و کنارخبر فوت این عزیزان و اعضای خانوادههای آنها را میشنویم. در همین حال با وجود میانگین سنی پائینتر سربازها و بچههای نیروهای انتظامی و سپاه، شاهد بالا رفتن آمار فوتیها میان این عزیزان هم بودهایم و در همین حال روزی نیست که خبری از فوت یکی از عزیزان عضو نیروهای مسلح و سربازان وظیفه نشنویم.
اکنون با سرکار آمدن دولت جدید و با وجود اینکه بیشتر تجربیات دکتر بهرام عیناللهی در حوزه چشم پزشکیست اما رزومه ایشان در عرصه اجرایی میتواند امیدوار کننده باشد تا با توجه به احتمال بالای تائید وی توسط مجلس شورای اسلامی، دولت سیزدهم نیز تمام امکانات مالی و انسانی لازم را در اختیار وزارت بهداشت قرار دهد تا در کنار محدودیتهای اعلام شده در سطح کشور و رعایت بیشتر مردم، آمار مرگ و میر را پائین بیاوریم. اگر چنین نشود مظمئنا طبعات سنگینی در انتظار کشور و نظام خواهد بود.