sedayemodafean.org مدال‌های نظامی

مروری بر مدال‌های نظامی

هفته گذشته پایگاه اطلاع رسانی ارتش خبر داد که نشان درجه یک فتح با پیشنهاد فرمانده کل ارتش و تأیید شورای عالی اعطاء نشان ستاد کل نیروهای مسلح، به سرتیپ کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش اعطا شد. هرچند این نشان با حکم مقام معظم رهبری اعطاء شده و هرچند فداکاری های سرتیپ حیدری در سالهای جنگ تحمیلی و در جنگ سوریه بر هیچکس پوشیده نیست، اما اعطاء این نشان متاسفانه با برخی حاشیه‌ها در فضای مجازی روبرو بود که متاسفانه می‌تواند شائبه اختلاف و انشقاق در بدنه تصمیم‌گیران ارتش و سپاه را ایجاد نماید.

نبود اطلاعات کافی در خصوص نشان‌های نظامی عاملی بوده که به شایعات و انتقادها و مخالفت ها دامن زده است. از همین رو تصمیم گرفتیم در ارتباط با مدال‌های نظامی و دریافت کنندگان آن مختصر توضیحاتی بدهیم و با توجه به اینکه منبع جامعی در فضای مجازی در این ارتباط وجود ندارد، اطلاعاتی در این زمینه در اختیار مخاطبانمان بگذاریم.

از گذشته تا به امروز برای قدردانی از خدمات و تقدیر از شایستگی و رشادت در میادین نبرد نشان‌ها و مدال‌هایی توسط مقامات لشکری و کشوری به نظامیان اعطا می‎شود. اعطای نشان جنبه تقدیر معنوی داشته و با برجسته کردن خدمات فرد به کشور او را تشویق به جدیت در انجام وظایف می‏کند.

دریافت نشان‌های نظامی برای نظامیان اهمیت قابل توجهی داشته و در روحیه این افراد تاثیرات مثبتی دارد. یکی از فاکتورهای مهم در بالا نگه داشتن روحیه پرسنل نظامی تقویت روحیه روانی است که منجر به افزایش اعتماد به نفس، احساس مسئولیت و انگیزه در دو محور فردی و گروهی می‎شود.

نشان‏های عالی نظامی توسط فرمانده کل قوا اعطا می‎گردد و در ایران با توجه به اینکه مسئولیت فرمانده کل قوا بر عهده رهبر می‎باشد این نشان‌ها توسط رهبر معظم انقلاب به فرماندهان اعطا میشود.

بصورت کلی ۵ نشان عالی توسط ستاد کل نیروهای مسلح تهیه و تصویب شده است که عبارت است از:

  • نشان ذوالفقار
  • نشان فتح
  • نشان نصر
  • نشان شفا
  • نشان هنر

نشانهای ذوالفقار و فتح به ترتیب بالاترین نشان‏های نظامی در ایران محسوب می‎شوند که به پاس خدمات مختلف به فرماندهان اعطا می‎شود.

نشان ذوالفقار عالی‏ترین نشان نظامی در ایران محسوب می‎شود. این نشان از زمان قاجار تاکنون به فرماندهان نظامی اعطا شده است. بعد از پیروزی انقلاب سرلشکر پاسدار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تنها شخصی است که به دریافت این نشان نائل آمده است.

 نشان فتح به فرماندهان اعطا می‎شود که پیروزی‌های چشم گیری در جنگ بدست آورده باشند. نشان فتح دارای سه رده طلایی، نقره‏ای و برنزی می‎باشد. نشان فتح به عنوان سمبل عملیات پیروزمندانه رزمندگان اسلام و نشانی برای فاتحان عملیات‌های پیروز رزمندگان اسلام انتخاب شده‌است. این نشان به بسیاری از فرماندهان اعطا شده است. نشان فتح برای اولین بار در مهرماه ۱۳۶۸ و در سالروز عملیات ثامن الائمه که منجر به شکست حصر آبادان شد توسط رهبر به ۵۴ نفر از فرماندهان ارتش و سپاه و جهاد سازندگی اعطا شد. عملیات ثامن الائمه نخستین پیروزی بزرگ ایران در طول جنگ با عراق بود.

تا پیش از سرتیپ کیومرث حیدری، سردار محسن رضایی، شهید علی صیاد شیرازی، مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی، شهید حسین فهمیده، حسین حسنی سعدی، مرتضی قربانی، محمد حسین باقری، حبیب‌الله سیاری، علی فدوی، علی شمخانی، محمد پاکپور و سید یحیی رحیم صفوی از جمله افرادی بوده‌اند که نشان فتح ۱ ( طلایی) را دریافت کرده‏اند.

نظر خود را اضافه کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.