هر چه به انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نزدیکتر میشویم بحث و حاشیههای مربوط به نامزدهای انتخاباتی هم بیشتر میشود و افراد سرشناس بیشتری برای شرکت در انتخابات اعلام آمادگی میکنند. همانطور که در مقالات قبلی هم در چندین مورد به این موضوع پرداخته بودیم، یکی از نگرانی ها اینست که ورود نظامیان بازنشسته و یا نظامیان کنونی به میدان سیاست، باعث رسانهای شدن اختلافنظرهای درونی نهادهای امنیتی و نظامی شود که نهایتا به خدشهدار شدن وجه ارتش و سپاه میانجامد. این حاشیهها عملا در مورد حضور سردار سعید محمد از دیگر نامزدهای انتخاباتی نظامی بیشتر بوده و برخی موضعگیریها علیه وی بوی جناحبندی و حسابرسیهای سیاسی میدهند.
با نگاهی به لیست شلوغ افرادی که خود را نامزد انتخابات ریاست جمهوری کردهاند میتوان حدس زد که فقط صلاحیت تعداد اندکی از این افراد توسط شورای نگهبان تائید خواهد شد و نتیجتا لیست کنونی تا زمان برگزاری انتخابات بسیار کوچکتر خواهد بود، اما آیا از میان نامزدهای نظامی هم که سالها یا در جبهههای حق علیه باطل و یا در سپاه پاسداران خدمت کردهاند کسی رد صلاحیت خواهد شد؟ مطمئنا در هفتههای آینده پاسخ این سوال را خواهیم گرفت.
همانطور که ماه گذشته هم گفتیم در شرایط کنونی کسب اعتماد مردم برای شرکت در انتخابات و شفافیت نامزدهای انتخاباتی در ارتباط با برنامه و تفکرات سیاسی خود از اهمیت خاصی برخوردار است و نامزدهای انتخاباتی باید منافع کشور را در اولویت قرار دهند و از جناحبندیها و تسویه حسابهای شخصی دوری کنند. در این میان نامزدهای انتخاباتی که پیشینه حضور در نهادهای نظامی را دارند نقش مهمی ایفا میکنند به این دلیل که با حضور در انتخابات این افرا یا یدک کشیدن نام نهادهای نظامی میتوانند وجهه نیروهای مسلح را خدشه دار کنند. در آخرین اخبار منتشر شده در چند روز گذشته با اعلام رسمی محسن رضایی و رستم قاسمی در کنار سردار محمد، سردار دهقان و قالیباف، عضو سابق سپاه، تعداد نظامیان حاضر در انتخابات روندی انبساطی داشته. لازم به ذکر است که رستم قاسمی علاوه بر این وزیر پیشین نفت بود، فرماندهی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) را نیز در کارنامه خود دارد.
در راستای نگرانیهای عنوان شده در ارتباط با درگیر کردن سپاه و دیگر نهادهای نظامی در انتخابات توسط افرادی که نام بردیم، چندی پیش نماینده ولی فقیه در سپاه، حجتالاسلام والمسلمین دکتر عبدالله حاجیصادقی در جمع تعدادی از مسئولان سیاسی نیروهای مسلح گفت: نیروهای مسلح به هیچ وجه وارد دستهبندیهای سیاسی نمیشوند و سپاه پاسداران بعنوان نهاد پاسدار انقلاب و ارزشها و دستاوردهای آن، در حفاظت از انقلاب و نظام اسلامی از هیچ کوششی دریغ نمیکند و دشمنان بدانند که فضاسازیهای آنها باعث انفعال ما نخواهد شد. خجت الاسلام حاجی صادقی به طور تلویحی رویکرد منفی خود را نسبت به روند حضور سعید محمد هم نشان داده بود و در حمایت از سخنان سردار جوانی، نامهای با موضوع رییس سابق قرارگاه خاتم به شورای نگهبان نوشت. طبق گزارشها موضوع نامه حاجی صادقی، کاندیداتوری سردار سعید محمد بوده و از شورای نگهبان خواسته او را بابت دلائلی که مهمترین آن تخلف از قوانین سپاه در حوزه ورود به انتخابات است، رد صلاحیت کنند. برخی شنیدهها حاکیست سردار سعید محمد تا حدی دغدغه این روزهای حاجی صادقی شده که میخواهد از قطعیت عدم احراز صلاحیت سردار محمد مطمئن شود.
از آن سوی قضیه نیز به نظر میرسد که در کمپ دیگر سپاه، فرماندهان ارشدی مانند سردار جعفری و رمضان شریف، سخنگوی سپاه، با قاطعیت از حضور سردار محمد در انتخابات حمایت میکنند و دیدار محسن رضایی و رستم قاسم با سردار محمد نشان از تایید ضمنی حضور سیاسی وی را دارد. این وضعیت باعث بروز گمانهزنیهایی در خصوص جناحبندیهای درون سپاه شده و در واقع، همین حاشیههاست که میتواند به چالش های عمده ای برای سپاه تبدیل شود و یا به عبارت بهتر، باعث رسانه ای شدن چالش های موجود شود.