در حالی که بیش از یک سال از حادثه دلخراش سقوط هواپیمای اوکراینی و کشته شدن ۱۷۶ میگذرد، انگار قرار نیست حاشیهها و توطئههای مربوط به این حادثه تلخ به این زودیها پایان یابد و بنظر میرسد این موضوع به اهرم فشاری برای باج گیری از سپاه تبدیل شده است. بخشی از این موضوع به عناد و دشمنیها با سپاه باز می گردد ولی البته نمیتوان عدم شفافیت در پیامرسانی هوافضای سپاه و گل به خودیهای برخی مسئولین را در این زمینه بیتاثیر دانست. با توجه به هزینه بالایی که بدنه اصلی و خدوم سپاه در ماجرای هواپیمای اوکراینی پرداخته، سوال اینجاست که چرا باید بخاطر اشتباهات فردی و یا گروهی، کل سپاه زیر سوال برود؟ پنهانکاریها در معرفی عوامل بروز اشتباه باعث مخدوش شدن وجه نیروهای خدوم سپاه در نزد افکار عمومی شده و سوال اینجاست که چرا نیروهای مسلح باید برای فاش نشدن نام چند نفر معدود، چنین هزینهای را پرداخت کنند؟ آخرین اظهارات سیاستمداران اوکراینی و گزارشگر ویژه سازمان ملل، مبنی بر عمدی بود این حادثه، بیش از پیش به شبهها و شایعات افزود است و تعلل در اطلاعرسانی و رفع ابهامات به هیچ وجه شایسته نیست.
همانطور که مخاطبان ما در صدای مدافعان استحضار دارند و در رسانههای مختلف و مقالات سال گذشته ما خواندهاند، از همان ابتدای سقوط هواپیمای اوکراینی، سوالات زیادی در اذهان عمومی جامعه ایجاد شد که بخشی از آن ریشه در نگرانیهای مردم عادی داشت و بخشی از آن هم البته نتیجه باجگیریهای سیاسی بود. برخی به دنبال معرفی و مجازات مقصران حادثه بودند که البته بعد از گذشت بیش از یک سال، نه کسی استعفا داد و نه کسی از کار برکنار شد. از سوی دیگر نیز برخی به دنبال روشن شدن ابعاد فنی و شکافهای تکنیکی در سیستم پدافندی کشور بودند تا در آینده چنین اشتباهاتی تکرار نشود که البته از این زاویه هم هیچگونه شفافسازی و حقیقت یابی صورت نگرفت.
در چنین خلاء خبری از سوی مقامات کشورمان است که باورپذیری اظهارات مقامهای خارجی در افکار عمومی ایران افزایش می یابد. نمونه این امر سخنان اولکسی دانیلوف، دبیر شورای دفاع و امنیت ملی اوکراین بود که به روزنامه کانادایی گفت شلیک به هواپیمای مسافربری اوکراین «عمدی بوده است.» البته سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه، سریعا این ادعا را رد کرد و عنوان کرد «این که به رغم همه توضیحات و گزارشهای تخصصی و کارشناسی، برخی مقامات اوکراینی همچنان به اظهارات سیاسی و مبهم خود ادامه میدهند و فرضیههای ذهنی و سفارشی خود را در بستر رسانهای مطرح میکنند، باعث تاسف است.» باید توجه داشت که مقام ارشد اوکراینی ادعا کرده که صحبتهایش را بر اساس حرفهای علی شمخانی، دبیر کل امنیت ملی زده که پیش تر گفته بود که این حادثه به دلیل «خودسری یکی از گروههای نظامی کشور» رخ داده. اگر خاطرتان باشد دو ماه پیش گزارشگر ویژه کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد بود که صحبتهایی علیه اقدامات مسئولین ما در ارتباط با این حادثه دلخراش انجام داد و ایران را متهم به عدم همکاری با تیم تحقیقی خود کرد!
خانم اگنس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل در اسفندماه در گزارش و نامه خود از همکاری نکردن ایران و بیپاسخ ماندن برخی پرسشها در تدوین گزارش پرواز شماره ۷۵۲ هواپیمای اوکراین به مقصد کیف گلایه کرده بود. این در حالیست که بسیاری از مقامات سیاسی، امنیتی و نظامی کشورمان در یک سال اخیر بارها از جدی بودن فرآیند رسیدگی به این پرونده و محاکمه عادلانه تمام عاملان حادثه سقوط بویینگ اوکراینی خبر داده بودند. این اظهارت مقامات کشورمان متاسفانه در میان افکار عمومی جامعه خریداری نداشته زیرا اطلاع رسانیهای لازم در داخل انجام نشده است و این امر هم که کسی استعفا نداده و یا برکناری نگشته، مزید بر علت شده است.
البته این پایان حاشیههای مربوط و شایعات منتشر شده نبود. طبق گزارشی تهیه شده توسط شبکه خبری سی.بی.سی کانادا، دولت و آژانس امنیت کانادا در حال بررسی یک فایل صوتیست که در آن محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان درباره احتمال عمدی بودن سرنگونی هواپیمای اوکراینی سخن میگوید. طبق این گزارش فردی که گفته می شود دکتر ظریف است، می گوید این به هیچ وجه نامحتمل نیست که دو یا سه نفر تعمدا هواپیما را سرنگون کرده باشند. ظریف در این فایل صوتی از امکان نفوذی بودن این افراد سخن گفته است. لازم به ذکر است که شبکه سی بی سی یکروز بعد از انتشار این خبر نوشت که که مقامات ایرانی این فایل صوتی را تقلبی خواندهاند.
برداشت ما از تمام این حرف و حدیثها، که بدون شک بسیاری از آنها با هدف ضربه زدن به سپاه و نظام منتشر و رسانهای میشوند و تبدیل به آبی برای دشمنان نظام شده تا آن را گلالود کرده و بهره سیاسی ببرند، اینست که هنوز هم میتوانیم با مدیریت صحیح موضوع و اغناء افکار عمومی در داخل، از ادامه حاشیهها و توطئهها جلوگیری کنیم.