با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری و حرف و حدیثهای مربوط به کارزارهای انتخاباتی، یکی از نکاتی که انتخابات ۱۴۰۰ را از دورههای قبلی متمایز میکند، حضور بیشتر و فعالتر نظامیان و فرماندهان سابق سپاه در انتخابات است که حاشیههایی را به همراه داشته است. در این میان با توجه به پیشینه برخی از نامزدهای احتمالی انتخابات و کمپینهای تخریب شخصیت نامزدها، منجمله اتهامات فساد مالی و سوءمدیریت در پستهای قبلی، سوالی که در ذهن بسیاری نقش بسته اینست که آیا ورود این سرداران نظامی و فرماندهان کنونی و سابق سپاه نهایتا به زیان وجه نیروهای مسلح نخواهد بود؟
البته در شرایطی که فقط ۳ ماه دیگر تا انتخابات باقی مانده، تنها ۳ فرد نظامی برای شرکت در انتخابات اعلام آمادگی کردهاند، اما به طور روزانه نامهای زیادی به عنوان نامزدهای احتمالی انتخابات در رسانهها و در شبکههای اجتماعی منتشر میشوند. در این میان افرادی مانند سردار حسین دهقان، محمدباقر قالیباف و سرتیپ سعید محمد میان نامزدهایی هستند که نام سپاه را یدک میکشند و مطمئنا وظیفه سنگینتری نسبت به دیگر نامزدهای انتخاباتی دارند.
چند ماه پیش در مورد یکی از نگرانیهای برخی از تحلیلگران سیاسی و کاربران شبکههای اجتماعی مبنی بر حضور نظامیان در سیاست و بخصوص در نقش رئیس جمهور، مطلبی را منتشر کردیم که در آن به این موضوع اشاره داشتیم که نظامی بوده یا غیر نظامی بودن نباید ملاک انتخاب قرار گیرد و در حقیقت شخص رئیسجمهوری، فارغ از نظامی بودن یا نبودن، باید بتواند در راستای توسعه اقتصادی از طریق تقویت تولید داخلی و ایجاد فضای لازم برای سرمایهگذاری خارجی قدم بردارد و کشور را از چالشهای خطرناک کنونی به سلامت عبور دهد. اما با این وجود، نکتهای که باید مورد توجه قرار دهیم اینست که در صورتی که در طول کارزار انتخاباتی اتهامات فساد مالی و حاشیههای مربوط به آن دامنگیر آنها شود، میتواند نیروهای مسلح بخصوص سپاه و ارتش را نیز درگیر حاشیهها و پروندههای فساد و اختلاس کنند.
پس از سردار حسین دهقان که حدود دو ماه پیش شرکت خود در انتخابات را تائید کرد، و سپس شایعات مبنی بر حضور دوباره رئیس مجلس و عضو سابق سپاه، محمدباقر قالیباف در انتخابات ۱۴۰۰، چند روز پیش سرتیپ سعید محمد نیز حضور خود در انتخابات را تائید کرد. این فرمانده سابق قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) روز یکشنبه ۱۷ اسفند ماه در حساب توئیتری خود نوشت: «از آنجا که احتمال دارد بدلیل حضور اینجانب در فضای انتخاباتی شائبههایی متوجه نهاد مقدس سپاه شود در راستای صیانت از سپاه و قرارگاه انقلابی-جهادی خاتم الانبیاء (ص)، از سمت خود استعفاء می دهم.» سردار سعید محمد در این توئیت به همان نکتهای اشاره میکند که باعث نگرانی عدهای در دل سپاه شده و آن وارد کردن این نهاد نظامی-مردمی به دعواهای سیاسی کارزارهای انتخاباتی است.
متاسفانه با وجود فاصله زمانی ۳ ماه تا انتخابات دعواهای انتخاباتی میان طرفداران نامزدهای انتخاباتی آغاز شده و شبکههای اجتماعی پر شدهاند از اتهامات و حملات متقابل طرفدران نامزدهای انتخاباتی. برای مثال بسیاری از طرفداران محمدباقر قالیباف، سرتیپ محمد را به فساد و سوءاستفاده شخصی از پروژه ایرانمال و ایرانیان اطلس، وابسته به بنیاد تعاون سپاه میکنند و مدعی میشوند که فرمانده سابق قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) درگیر ساخت و سازهای لوکس بوده به امور محروم رسیدگی نکرده است. در مقابل، نام محمدباقر قالیباف همچنان با پروندههای فساد قائم مقامش در شهرداری و سازمان خیریه همسرش درگیر خورده و مخالفان ایشان حداکثر استفاده را از این حاشیهها میکنند.
حالت ایدهآل این میبود که از ابتدا سپاهیان وارد امور اقتصادی نمیشدند تا اصولا امکان طرح این اتهامات و حاشیهها فراهم نمیشد. در همین راستا بود که هم امام خمینی (ره) و هم مقام معظم رهبری توصیههای اکیدی در این زمینه داشتند که متاسفانه مورد توجه قرار نگرفت. در واقع سپاه قربانی برنامههای اقتصادی دوره ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی شد و وارد فعالیتهایی شد که نهایتا به شدت به وجه سپاه لطمه وارد کرد. اکنون هم حاشیههایی که برای امثال سعید محمد و قالیباف بوجود آمده در واقع ترکشهای همان فعالیتهای اقتصادی است که متاسفانه همچنان ادامه دارد.