sedayemodafean.org موج چهارم کرونا

موج چهارم کرونا و عقب ماندن جانبازان از قافله واکسیناسیون

با فرا رسیدن اسفند ماه و روزهای پایان سال و نزدیک شدن به دید و بازدیدهای سال نو، یکی از نگرانی‌های مسئولین پزشکی شکل‌گیری موج دیگری از ویروس کرونا در کشور است که با توجه به ویروس‌های جهش یافته که در ایران هم یافت شده، نگرانی‌ها را دوچندان کرده. در این میان حدود ۵۰ هزار واکسن اسپوتنیک‌ وی روسی و ۲۵۰ هزار واکسن سینوفارم چینی تا امروز وارد کشور شده‌ و طبق وعده مسئولین قرار است حدود ۴ میلیون واکسن هم از طریق طرح کوواکس بزودی وارد شود،‌ متاسفانه اما روند واکسیناسیون همچنان کند پیش میرود و در حالی که کادر درمانی کشور به همراه سالمندان و جانبازان در اولویت قرار داده شده‌اند، با توجه به موج چهارم احتمالی که در پیش داریم، نگرانی‌هایی بابت کم اثر بودن واکسیناسیون در کشور وجود دارد.

مطمئنا موضوع پیشگیری و داشتن آمادگی لازم برای مقابله با موج چهارم کرونا، رابطه‌ای تنگاتنگ با چالشهای مربوط به سرعت ورود و برنامه‌ریزی صحیح برای واکسیناسیون به موقع گروه‌های آسیب‌پذیر دارد و همانطور که چندی پیش هم گفتیم روند افزایش موارد ابتلا به کرونا در کشور صعودی بوده و با ادامه این روند، تا چند هفته آینده شاهد افزایش مجدد مرگ و میر در کشور خواهیم بود،‌

در همین ارتباط چند روز پیش رئیس بیمارستان سینا این هشدار را داد که میزان شیوع ویروس جهش‌یافته انگلیسی به طور متوسط ۵ برابر و مرگ و میر آن ۳ برابر شده است، یعنی اگر موج چهارم اتفاق بیافتد، مرگ و میر ناشی از آن به ۱۵ برابر افزایش پیدا خواهد کرد که با توجه به شرایط نامناسب بسیاری از بیمارستانهای ما بخصوص در شهرستانهای کوچکتر، این رقم میتواند افزایش داشته باشد. دیگر مقامات وزارت بهداشت هم در این زمینه هشدار داده‌اند که در حال حاضر کشور در گردنه پرالتهاب خیز چهارم است و همه مردم باید رعایت کنند و از رفت و آمد و گردهمایی پرهیز کنند. به قول دکتر نمکی، وزیر بهداشت، «ماه جشن و عروسی است، اما عروسی‌ها را به عزا بدل نکنیم. اگر گردهمایی‌ها را استمرار دهیم، حتما دچار مشکل می شویم«.

همانطور که اشاره شد با توجه این هشدارها باید هرچه سریعتر با یک برنامه‌ریزی دقیق و با سرعت عمل بالا واکسیناسیون انجام شود. متاسفانه پس از گذشت دو هفته از ورود اولین محموله واکسن روسی به کشور فقط کمتر از ۵ درصد از واکسن‌های خریداری شده به کادر درمانی و سالمندان و جانبازان تزریق شده که خود جای نگرانی دارد. در این زمینه به عنوان مثال کشور ترکیه که در آغاز شیوع کرونا با مشکلات زیادی روبرو بود در واکسیناسیون شهروندانش به خوبی و با برنامه جلو رفت و تا امروز در ترکیه که واکسینه کردن شهروندان را حتی دیرتر از کشوری مانند آلمان آغاز کرد، تعداد واکسینه شده‌هایش بیشتر است. حتی اماراتی‌ها هم تا امروز نزدیک به نیمی از جمعیت ۱۰ میلیونی خود را واکسینه کرده‌‌اند که درصد بسیار بالایی محسوب میشود.

در کشور ما اما همچنان برنامه‌ریزی دقیقی در خصوص توزیع و تزریق واکسیناسیون وجود ندارد و به جز یکسری طبقه بندی‌های اعلام شده، اطلاعات کافی در دسترس مردم و حتی کادر پزشکی بیمارستانها نیست. حتی شایعاتی در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی مبنی بر فروش واکسن روسی در برخی خیابانهای تهران با قیمت ۸۰ میلیون پیچیده است که متاسفانه خیلی از حقیقت بدور نیستند. این همان موضوعی است که در آغاز ورود واکسن به کشور در مورد آن هشدار داده بودیم و گفته بودیم که در صورتی که نظارت صحیح بر روش توزیع و تزریق واکسن‌های خارجی نشود، سودجویان و برخی مسئولین از خدا بی‌خبر دست به کلاشی و کلاهبرداری خواهند زد.

مورد دیگری هم که باید مورد توجه مسئولین ما قرار بگیرد این است که نباید به هیچ یک از کشورهای فروشنده واکسن کرونا چه چین و چه روسیه و چه کشورهای حاضر در طرح کوواکس، که طرحی است که در آن هفتاد و شش کشور ثروتمند جهان حضور دارند، اجاز سوءاستفاده سیاسی داده شود. همانطور که مستحضرید هدف از برنامه کوواکس کمک به خرید و توزیع عادلانه واکسن کرونا است و ایران هم عضو این کنسرسیوم می باشد. مشکلاتی که در روند و سرعت و حجم خرید واکسن روسی پیش آمد، از یک سو حکایت از سوءمدیریت‌ها در داخل دارد ولی از سوی دیگر، یادآور بدقولی‌ها و خلف وعده‌های دولت مسکو است که تنها از طریق متنوع‌سازی شرکای تجاری ایران امکان پاسخگویی می یابد.

نظر خود را اضافه کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.