شنیدن خبر تولید پهپاد «شاهد ۱۴۹» همراه با یک احساس دوگانه بود. از یک سو، جای بسی افتخار است که برادران نیروی زمینی سپاه به همراه بچههای هوافضا در حوزه فنآوری پرنده هدایتپذیر از دور به سرعت پیش میروند و از این لحاظ ما در کنار انگشتشمار کشورهای پیشرفته جهان قرار داریم. از سوی دیگر اما سردرگمی در تولید سریهای مختلف پهپاد میتواند انرژی آموزشی و عملیاتی بیش از حدی از ما بگیرد و این امر نهایتا برضد خود عمل کند و توجیه اقتصادی و امنیتی نداشته باشد. در همین راستا، ضمن استقبال از پیشرفتهای عملی و فنی عزیزان نزسا و نهسا، باید مراقب موازی کاریهایی که به هدر رفتن منابع اقتصادی و انسانی میانجامد نیز بود.
سرهنگ اکبر کریملو، فرمانده پهپادی نیروی زمینی سپاه خبر داده که تست زمینی پهپاد «شاهد ۱۴۹» در هفته دفاع مقدس انجام خواهد شد. این پهپاد بر اساس شاهد ۱۲۹ طراحی شده و قرار است در ساخت آن، بجای موتور روتکس، از موتور توربوپراپ استفاده شود. پس از پرتاب موفقیتآمیز ماهواره نور، اینبار هم تولید شاهد ۱۴۹، خبر خوشحال کنندهای برای ناظران تحقیقات نظامی کشور بود. البته مهمتر از ساخت و عملیاتی شدن پهپاد ۱۴۹، دستاوردهای تکنولوژیک یگاه پهپادی نیروی زمینی سپاه قابل توجه است و باید مبنای کار تحقیقات آتی در حوزه فناوریهای پهپاد و رادار باشد.
در کنار دستاوردهای افتخارآفرین عملی و فنی، همواره باید مسئله اقتصادی بودن پروژها را نیز مد نظر قرار داد. همانطور که شاهد ۱۲۹ براساس مدل ام کیو ۱ طراحی شده بود، شاهد ۱۴۹ نیز بر اساس مدل ام کیو ۹ در حال ساخت است که هزینه ساخت هر فروند آن بالغ بر ۱۶ میلیون دلار است. این در حالیست که اکنون ما پهپادهایی تولید میکنیم که کمتر از ۱۰۰ هزار دلار هزینه دارند و از کارایی خوبی هم برخوردارند.
همکنون ۴۰ فروند پهپاد ۱۲۹ تولید شده که علاوه بر پنج نقطه در داخل کشور، این پهپاد در دمشق هم مستقر شده است. با توجه به اینکه هزینه تولید این ۴۰ فروند پهپاد بین ۱۵۰ تا ۱۷۰ میلیون دلار بوده، بنظر میرسد تلاش اصلی باید تکمیل کاستیهای موجود در شاهد ۱۲۹ باشد. در ضمن، همزمان با خط پهپادهای شاهد، قرار است پهپاد سنگین وزن فطرس (با دو برابر توانایی حمل محموله نسبت به سری شاهد) هم عملیاتی شود و این امر هم دلیلی دیگری بر غیر اقتصادی بودند کار همزمان بر روی دو سری پهپاد میباشد.
همکنون حدود ۱۳ سال از زمان تشکیل اولین پایگاه پهپادی در قرارگاه کربلای اهواز می گذرد و در این مدت برادران یگان پهپادی نیروی زمینی سپاه پیشرفتهای قابل توجهی در حوزه فنآوری و عملیاتی پهپادی داشتهاند که بسیار افتخارآفرین است. همکاریهای نزدیک با صنایع هوایی قدس و نیروی هوافضای سپاه به کارآیی تلاشهای پهپادی ما افزوده و انشاالله در آینده این همکاریها به شکلی نزدیکتر ادامه یابد.
در اینجا جا دارد علاوه بر تلاشهای نزسا و نهسا، از فداکاریهای شبانه روزی شرکتهای دانش بنیان که در حوزه هوا فضا فعالیت می کنند نیز قدردانی کرد. بدون همکاری گروههای مختلف دانشگاهی و نظامی، امکان توسعه صنایع پهپادی میسر نمی شود که البته به حمدالله در سالهای اخیر شاهد همکاریهای نزدیک یگانهای مختلف در داخل سپاه و ارتش با نهادهای عملی مستقل بودهایم.