طی چند سال اخیر شاهدیم که مراسم اربعین شور و نشاط خاصی در میان عاشقان سیدالشهدا (ع) و ائمه اطهار (ع) ایجاد کرده و هر ساله شاهد پوشش خبری بیشتر این مراسم هستیم. با افزایش توجهها به مراسم و راهپیمایی اربعین، شرکت کنندگان در مراسم باید نسبت به مسائل ایمنی در این سفر آگاه باشند و با هشیاری عمل کنند.
اولین نکتهای که زائران باید مورد توجه قرار دهند، مسائل و حاشیههای امنیتی مراسم اربعین است که به طور خاص امسال بیشتر شده. با افزایش توجهها به مراسم اربعین، عجیب نیست که این واقعه با کینه توزیها و توطئههای بدخواهان و افراد و گروههای معاند همراه شود. طی چند سال گذشته شاهد بودهایم که حملات به شرکت کنندگان در مراسم اربعین با سازماندهی بیشتری صورت می گیرد و انتظار میرود که این شیطنتها شدت هم بگیرد. از همین روست که زائران اربعین باید هشیاری کامل را داشته باشند و تمهیدات لازم را در این خصوص انجام دهند. هرچند نیروهای امنیتی در جنوب عراق، حمایت کامل را از مراسم و راهپیمایی اربعین به عمل می آورند ولی به هرحال نمی توان همه توطئهها را خنثی کرد و این مسئلهای است که برای خود مردم عراق هم وجود دارد و در واقع همه قربانی ناامنی در عراق می شوند.
حمله تروریستی چند هفته پیش به یک مینی بوس حامل زائران عراقی، که به شهادت رسیدن ۱۲ نفر و زخمی شدن دستکم ۵ نفر انجامید، نمونه روشنی از این توطئهها بود. این انفجار در ورودی کربلا رخ داد و به دست یکی از تروریستهای ساکن منطقه جرف الصخر صورت گرفت. وی سوار بر یک مینی بوس (کیا جمبی ۱۴ نفره) که از السیب به کربلا می رفت شد و بمب را در داخل آن گذاشت و در حدود ۵۰۰ متری مرکز ایست بازرسی شماره ۵۴ از خودرو پیاده شد و پس از حرکت مینی بوس، بمب را در داخل آن منفجر کرد. عملیات قرار بود که در مرکز ایست بازرسی ۵۴ رخ بدهد که تلفات بیشتری داشته باشد.
نکته دیگری که زائران اربعین باید جدی بگیرند، توصیههای ایمنی است. به هر حال باید توجه داشت شرایط جادههای عراق و جمعیت رو به افزایش زائران، مخاطرات زیادی را برای شرکت کنندگان در مراسم اربعین به همراه دارد. حجتالاسلام سید عبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت گفته است تاکنون، تعداد زائران فوت شده در مراسم اربعین امسال به ۱۳ نفر رسیده و بیشتر این افراد بر اثر سکته و ایست قلبی جان باختند. عزیزان زائر، و به طور خاص کسانی که از بیماریهای مزمن رنج می برند، باید توصیههای پزشکی را جدی بگیرند و توجه داشته باشند که در طول سفر، تسهیلات لازم پزشکی در دسترس نخواهد بود.
گزارشهای سالهای گذشته نیز حاکی از آن بود که همین چالشهای ایمنی باعث فوت دهها تن از زائران اربعین شده بود. هرچند برخی از این تلفات به علت فوت طبیعی بود، ولی به هر حال نمی توان شرایط آب و هوایی و عدم دسترسی به تجهیزات بیمارستانی را نادیده گرفت. گزارشهای منابع مختلف حاکسیت امکان درمان سرپایی تعداد محدودی از زائران در بیمارستانهای تحت پوشش در شهرهای کاظمین، نجف و کربلا وجود دارد، ولی در مواردی که مشکلات پزشکی شدیدتر باشد، عزیزان زائر باید به بیمارستانهای ایلام و مهران اعزام شوند.