اکنون مدتی است که ایثارگران و خانوادههایشان با مشکلات عدیدهای که بدهی بیمه دی برای روند درمانی آنها ایجاد کرده دست و پنجه نرم می کنند. از مهر سال ۹۶ با اتمام قرارداد بنیاد شهید با بیمه ایران، بیمه دی با انعقاد قراردادی مسئولیت بیمه درمان تکمیلی، پذیرش خانوادههای تحت پوشش بنیاد شهید در مراکز طرف قرارداد بنیاد و پرداخت مطالبات درمانی آنها را بر عهده گرفت. ولی متاسفانه نه بنیاد شهید و نه بیمه دی نتوانستند به وعدههای خود برای پوشش مناسب درمانی خانوادههای شاهد و ایثارگران عمل کنند.
طی ماههای اخیر وضعیت وخیمتر هم شده است و افرادی که قرار بوده تحت پوشش بیمه دی باشند به کلی از دریافت هزینههای درمانی خود باز ماندهاند. مسئولان بیمه دی از نبود بودجه سخن می گویند و مسئولان بنیاد هم تایید کردهاند که بنیاد شهید همکنون هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به بیمه دی بدهکار است. در این میان خانوادههای شاهد و ایثارگران، مراکز درمانی، بیمارستانها و آزمایشگاههای طرف قرارداد در استان به میزان ۴۰ میلیارد تومان از شرکت بیمه دی طلب دارند. متاسفانه نهایتا خانوادههای شاهد و ایثارگران هستند که قربانی می شوند زیرا حمایتهای مسئولان بنیاد در حد حرف تمام می شود و مسئولان بیمه دی هم حل این مشکل را منوط به تامین اعتبار از سوی دولت و تامین نقدینگی ذکر میکنند.
مهدی شریعتی فر، مدیر شعبه خراسان رضوی بیمه دی، با اشاره به بدهی ۴۰ میلیاردی بیمه دی به خانوادههای ایثارگران و مراکز درمانی طرف قرارداد در استان گفت: تمام تلاش خودمان را انجام میدهیم تا در بازه زمانی سه ماهه تمامی مطالبات ایثارگران و مراکز درمانی طرف قرارداد را پرداخت و تسویه کنیم. ولی با توجه به مشکل کلی نقدینگی که در کشور وجود دارد معلوم نیست که تعهدات مطرح شده از سوی شریعتی فر، در بازه زمانی سه ماهه قابل تسویه باشد.
منصور میرمرادی، معاون بنیاد شهید، گفته است که بودجه سال ۹۸ بنیاد شهید در مجموع ۱۳.۵ هزار میلیارد تومان است که ۱۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان آن برای حقوق هزینه می شود و تنها یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان آن باقی می ماند که برای درمان هزینه می شود. با توجه به این در حالی است که هزینههای درمانی افراد تحت پوشش بنیاد نزدیک به سه هزار میلیارد تومان است. شایان ذکر است که بودجه پیشنهادی امسال بنیاد شهید در مجموع ۱۸.۵ هزار میلیارد تومان بود که در نهایت ۱۳.۵ هزار میلیارد تومان به بنیاد رسید. البته باید توجه داشت که هر چند بودجه لازم در اختیار بنیاد قرار نگرفته ولی مسئولان بنیاد هم کم کاریهای خود را با این کمبود بودجه پنهان می کنند.
سرانه هر ماه درمان ایثارگران ۲۵۰ میلیارد تومان است که پارسال معوقات بنیاد شهید به ۷۵۰ میلیارد تومان رسید. هرچند هزینههای درمانی در بهمن، اسفند و فروردین پراخت شده، اما از اردیبهشت، پرداختی حاصل نشده است. مقامهای بنیاد می گویند در تیر و مرداد ماه ۱۴۵ میلیارد تومان به بنیاد شهید داده شد که همه این مبلغ به بیمه دی تحویل داده شده ولی بنیاد شهید همچنان هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به بیمه دی بدهکار است.
میرمرادی معاون توسعه مدیریت و منابع بنیاد شهید اطمینان خاطر داد که هیچ یک از خدمات درمانی برای بودجه سال ۹۹ کسر نخواهد شد ولی یادآور شده که ظرفیتهای مالی بنیاد همچنان محدود و کم است. شرایط مطلوب آن است که بیمه ایثارگران به شرایطی که در دوران بیمه ایران بود باز گردد ولی باید توجه داشت که شرایط اقتصادی کشور بسیار متفاوت است و دولت از عمل کردن به تعهدات بودجهای خود هم عاجز است.
باید توجه داشت که نابسامانیها در پوشش درمانی بیمه دی امر تازه ای نیست. پیشتر، صدای مدافعان از وجود فساد در بنیاد شهید و بیمه دی خبر داده بود. سه سال پیش نیز امیر خجسته، نماینده مردم همدان در مجلس شورای اسلامی، فاش کرده بود که ۵۰۰ میلیارد تومان از بیمه دی کلاهبرداری و به دبی منتقل شده بود که با ورود مجلس به موضوع این مبلغ بازگردانده شد.